Tăriceanu, nevoit să emită OU pentru a grăbi legiferarea şi a corecta decizii populiste

Guvernul a emis "masiv" ordonanţe de urgenţă în primii doi ani de mandat pentru a depăşi viteza de legiferare a Parlamentului, care ar fi permis aderarea României la UE abia în 2020, şi a fost obligat ulterior să corecteze astfel decizii populiste ale parlamentarilor, a declarat premierul Tăriceanu.

17 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu, nevoit să emită OU pentru a grăbi legiferarea şi a corecta decizii populiste

Tăriceanu, nevoit să emită OU pentru a grăbi legiferarea şi a corecta decizii populiste (Imagine: Mediafax Foto)

"În primii doi ani de zile, cred că a trebuit să utilizăm acest instrument (al ordonanţelor de urgenţă - n.r.) în mod masiv, pentru că dacă am fi mers pe viteza de legiferare a Parlamentului, probabil că am fi intrat în UE în 2020. Cred că, în anumite momente, Parlamentul a legiferat fără să ţină cont de anumite prevederi esenţiale constituţionale, care prevăd ca o serie de măsuri economice întotdeauna să fie însoţite de sursele de finanţare. Parlamentul a decis într-un mare entuziasm majorări salariale fără ca să ţină cont că acest lucru a pus Guvernul într-o situaţie foarte neplăcută şi a generat o dispută publică în care populismul şi demagogia au excelat", a spus Tăriceanu, făcând referire la creşterea cu 50% a salariilor în educaţie.

El a arătat, într-o conferinţă de presă susţinută, joi, la Palatul Victoria cu ocazia prezentării bilanţului de guvernare, că nu crede că prin excesul de ordonanţe a fost diminuat rolul de dezabatere al legiuitorului, în condiţiile în care ordonanţa de urgenţă reprezintă un instrument legal şi care permite ulterior Parlamentului să intervină prin amendarea sau respingerea actului normativ.

Premierul a mai susţinut că "de câte ori s-a putut" a evitat să aprobe ordonanţe de urgenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici