Tăriceanu pledează pentru proiectul Roşia Montană: Dacă nu se face, statul român are o mare problemă de mediu

Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu, afirmă că dacă proiectul minier de la Roşia Montană nu se va realiza, "statul român are o mare problemă de mediu" şi va trebui să se scotocească de un miliard de euro pentru a face lucrările de mediu care se impun în zonă.

721 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu pledează pentru proiectul Roşia Montană: Dacă nu se face, statul român are o mare problemă de mediu

Tăriceanu pledează pentru proiectul Roşia Montană: Dacă nu se face, statul român are o mare problemă de mediu (Imagine: Cristian Movila/Mediafax Foto)

"Ţineţi cont că dacă proiectul ăsta (proiectul minier de la Roşia Montană - n.r.) nu se face, statul român are o mare problemă de mediu, pentru că trebuie să ne scotocim prin buzunare cam de un miliard de euro ca să facem toate lucrările de mediu pe ceea ce a lucrat în trecut exploatarea", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, la Alba Iulia, Călin Popescu Tăriceanu.

El a adăugat că nu poate să-şi exprime un punct de vedere oficial pentru că nu are o calitate guvernamentală.

"Pot să vă spun câteva lucruri, din perspectiva funcţiei pe care am deţinut-o şi a modului în care privesc acest proiect acum, ca parlamentar şi ca cetăţean. Când eram prim-ministru, n-aş putea spune că m-am opus, dar nici nu aş putea spune că am făcut eforturi să promovez acest proiect fără să ţin cont de necesitatea ca un astfel de proiect să parcurgă etapele prevăzute de lege, care înseamnă obţinerea autorizaţiilor şi avizelor necesare, pe de o parte, şi fără a face consultarea cu cetăţenii din România, cu societatea românească şi cu partenerii noştri, mă refer la Ungaria, statul vecin, care, în mod firesc, era preocupată şi îngrijorată după accidentul ecologic care a avut loc la Baia Mare. Acesta este motivul pentru care am lăsat proiectul, fără să intervin, nici să pun obstacole, dar nici să arăt că am vreun interes particular, pentru că nu am, am lăsat proiectul să evolueze", a spus Tăriceanu.

El a afirmat că după ce acest proiect a evoluat în mod firesc s-a ajuns în momentul în care autorităţile trebuie să ia o decizie finală dacă proiectul să se realizeze sau nu, iar această decizie, favorabilă sau nu, trebuie luată în funcţie de mai multe elemente.

"Dacă din punctul de vedere al protecţiei mediului acest proiect răspunde celor mai pretenţioase criterii de protecţie a mediului şi avem asigurări în acest sens, atunci sigur că proiectul poate să fie considerat, hai să zicem, eligibil, pentru a fi aprobat de Guvern. În al doilea rând, cred că este practic o necesitate, şi în acest sens am văzut şi poziţia primului-ministru, foarte corectă, dacă Guvernul va putea să negocieze, şi e un deziderat, şi să îmbunătăţească condiţiile de participare a statului român la acest proiect în privinţa nivelului redevenţelor şi în privinţa cotei de participare a statului în societatea de exploatare, atunci e un al doilea element care se constituie într-un avantaj, într-un considerent care poate să contribuie în favoarea unei decizii pozitive în acest proiect", a spus Tăriceanu.

El a afirmat că, nu în ultimul rând, trebuie făcută o consultare largă, cetăţenească, la nivel local.

"Şi sigur că, nu în ultimul rând, cred că trebuie făcută o consultare largă, cetăţenească, la nivel local, în care cetăţenii să îşi exprime punctul de vedere prin eventual forma unui referendum şi în care să spună da, suntem de acord, sau nu, pentru că trebuie să recunoaştem, este un proiect care a stârnit controverse. Este foarte adevărat că cei care sunt împotriva proiectului sunt de multe ori mai vocali decât cei care sunt favorabili proiectului. Cred că într-o democraţie aşa este corect, trebuie să consultăm cetăţenii, mai ales când este vorba de o problemă îndeobşte controversată", a spus Tăriceanu.

Fostul premier liberal a spus că în aceste condiţii Guvernul va putea să ia o decizie după ce va avea toate certitudinile legate de componenta de mediu, certitudini date de avizele autorităţilor de specialitate şi după ce va negocia contractul cu societatea care deţine participaţia majoritară şi va face consultarea populară.

"Trebuie nişte garanţii, probabil că Guvernul va solicita, bănuiesc, nu ştiu exact cum se va negocia, că nu e responsabilitatea mea şi nici nu-mi place să dau sfaturi, dar ceea ce vreau să vă mai spun e următorul lucru: un astfel de proiect înaintează obţinându-se autorizaţii şi avize. Autorizaţii de mediu, avize, la un moment dat, autorizaţia de începere a lucrărilor. Se termină lucrările, după care, la sfârşit, se certifică lucrările şi se dă avizul de funcţionare. Şi dacă el nu are toate lucrările de mediu executate, atunci probabil că nu o să i se dea avizul de funcţionare. Deci, acesta este un element suplimentar", a afirmat Tăriceanu.

Decizia care va fi luată de Guvern în proiectul Roşia Montană presupune îndeplinirea în prealabil a trei condiţii, respectiv existenţa unor garanţii privind protecţia mediului, realizarea unei renegocieri şi decuplarea totală a proiectului de lobby-ul şi interesul politic, afirma, în 10 mai, premierul Victor Ponta.

El adăuga că nu poate indica la acest moment dacă cele trei condiţii vor fi îndeplinite înainte de alegeri, după alegeri "sau poate niciodată".

În opinia premierului, un asemenea proiect nu poate fi derulat pentru un om politic, "indiferent cum îl cheamă sau ce funcţie importantă ocupă", ci doar pentru oamenii din zona respectivă şi pentru România.

"Când se îndeplinesc aceste trei condiţii, înainte de alegeri, după alegeri sau poate niciodată, nu vă pot răspunde în acest moment", adăuga Ponta.

La ceremonia de învestire a noului Guvern, preşedintele Traian Băsescu declara că se aşteaptă de la noul Executiv să găsească soluţii de creare de noi locuri de muncă, el reiterând că investiţiile în exploatările de minerit de aur şi cupru reprezintă o astfel de soluţie.

Programul Cabinetului Ponta prevede reanalizarea situaţiei referitoare la "cazul" Roşia Montană, având în vedere preocuparea manifestată de public în această privinţă, urmând ca deciziile care vor fi luate să fie în acord cu interesul naţional, protecţia mediului şi legislaţia europeană.

Proiectul minier Roşia Montană este dezvoltat de Roşia Montantă Gold Corporation (RMGC), al cărei acţionar principal este Gabriel Resources.

La Roşia Montană, judeţul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint, a fost concesionat în vederea exploatării către compania RMGC. Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participaţie de 19,31% în RMGC.

În spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici