Tăriceanu: PNL trebuie să aibă garanţii solide că va putea avea rol hotărâtor în guvernare

Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi seara, că BPC a mandatat delegaţia PNL să prezinte la consultări şi la negocieri mandatul încredinţat de alegători şi să vină cu un plan de măsuri de prevenire a crizei economice care să se regăsească în guvernare, altfel liberalii merg în opoziţie.

9 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: PNL trebuie să aibă garanţii solide că va putea avea rol hotărâtor în guvernare

Tăriceanu: PNL trebuie să aibă garanţii solide că va putea avea rol hotărâtor în guvernare

"BPC a luat decizia să mandateze delegaţia PNL să prezinte un punct de vedere axat pe următoarele elemente: PNL vrea să respecte mandatul încredinţat de alegători, un mandat bazat pe realizările din perioada 2004-2008, bazat pe principiile fundamentale liberale, obligaţia majoră a orcărui partid responsabil - un plan de măsuri articulat pentru a preveni efectele crizei economice globale în România, plan de creştere economică şi de creare de noi locuri de muncă, pe care PNL l-a adopotat deja şi l-a pus în parctică", a susţinut Călin Popescu Tăriceanu.

El a menţionat că, pentru ca aceste principii să se regăsească în guvernarea viitoare, PNL trebuie să aibă nişte garanţii solide că va putea să aibă un rol hotărâtor în aplicarea programului, menţionând că altfel există şi soluţia onorabilă a unui partid de opoziţie.

"Pentru ca acest proiect important, aceste principii să se regăsească în viitoarea guvernare, PNL are nevoie de o garanţie solidă că va putea să aibă un rol hotărâtor în aplicarea acestor elemente. Altfel, sigur că există soluţia care este foarte onorabilă de a reprezenta toate aceste lucruri de pe postura de partid de opoziţie. A fost unanimitate pentru a se da mandat în acest sens", a explicat Tăriceanu.

Premierul a evitat să menţioneze dacă garanţiile solicitate de PNL ţin de funcţia de prim-ministru, adăugând că garanţiile invocate sunt acelea care le dau liberalilor posibilitatea să pună în aplicare programul şi principiile fundamentale liberale – statul de drept, justiţie independentă, respectarea drepturilor şi libertăţilor individuale, economie de piaţă.

"Sunt şi condiţii nenegociabile, cum ar fi cota unică. Mă bucură că noi dovedim că, spre deosebire de celelalte partide, care nu au făcut decât să discute la cârcumi şi în alte părţi despre alianţe, poziţii, posturi guvernamentale, ministeriale, PNL dovedeşte responsabilitate", a apreciat liderul PNL.

Întrebat cum comentează declaraţia făcută joi la Palatul Cotroceni de şeful statului, Tăriceanu a susţinut că nu a urmărit-o, conducerea PNL fiind reunită la acel moment în şedinţa BPC, dar a anunţat că PNL nu are "opţiuni predeterminate şi că va discuta cu toate partidele parlamentare".

Solicitat să precizeze dacă discursul şefului statului nu i-a creat senzaţia unui Guvern PDL-PSD, Tăriceanu a replicat: "N-am putut să urmăresc discursul, după cum ştiţi, eram în şedinţă de BPC", menţionând că nu a vorbit în ultima vreme cu Traian Băsescu, dar că va discuta cu preşedintele, vineri, într-un cadru oficial.

Întrebat cum le răspune domocat-liberalilor la invitaţia lansată pentru o nouă întâlnire în această seară, Tăriceanu a spus că liberalii vor negocia cu toate partidele parlamentare.

"PNL va negocia cu toate partidele care sunt în Parlament, nu avem opţiuni predeterminate în acest moment şi avem o bază foarte solidă de discuţii, la care m-am referit înainte. Trebuie să existe o compatibilitate între obictivele pe care noi ni le-am propus şi eventualii parteneri. În măsura în care această compatibilitate se va realiza, vom putea să mergem mai înainte. În momentul acesta e prematur să declar alte lucruri", a conchis Tăriceanu.

Delegaţia PNL care va merge la consultările de la Palatul Cotroceni este formată din preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, vicepreşedinţii politici Crin Antonescu, Teodor Meleşcanu, Norica Nicolai, Paul Victor Dobre, Ludovic Orban, Adrian Cioroianu şi preşedintele de onoare Mircea Ionescu Quintus.

Citeşte şi

Băsescu: PSD este câştigător moral al alegerilor, iar PDL, câştigător de facto

Băsescu: Sper să desemnez premierul înainte de 15 decembrie

Băsescu: Am invitat partidele la consultări, voi avea în vedere ponderea exprimată în mandate

Băsescu: Simpla apartenenţă la un partid nu e suficientă pentru a face parte din Guvern

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici