Tăriceanu, reclamat la CNCD pentru că a folosit termenul "autism" în mod peiorativ în declaraţii

Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist a sesizat CNCD în cazul declaraţiilor făcute de Călin Popescu Tăriceanu, reclamând că acesta a folosit peiorativ termenul "autism" pentru a-l caracteriza pe Crin Antonescu.

336 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu, reclamat la CNCD pentru că a folosit termenul "autism" în mod peiorativ în declaraţii

Calin Popescu Tariceanu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că demisia lui Klaus Iohannis este recunoaşterea implicită a unui eşec, iar poziţiile lui Crin Antonescu de după rezultatele parţiale sunt ale unei persoane care suferă de autism, el precizând că liberalii trebuie să decidă.

Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, atătând că atât exprimarea la adresa persoanelor cu tulburări din spectrul autist, cât şi atitudinea cu care un reprezentant al clasei politice se raportează la această categorie defavorizată sunt ofensatoare.

"Este nepermis clasei politice să persevereze în a folosi termeni precum «autism/autist» pentru a atrage atenţia publicului asupra unor aspecte negative din conduita colegilor de breaslă, asociind atât afecţiunea, cât şi persoanele care suferă de autism, cu acţiuni şi comportamente negative", arată FEDRA într-un comunicat de presă transmis miercuri agenţiei MEDIAFAX.

FEDRA precizează că, în ultimii ani, organizaţiile care promovează drepturile persoanelor cu autism din România au informat cu regularitate clasa politică şi decidenţii politici cu privire a tulburarea de spectru autist, pentru a o face cunoscută şi înţeleasă. De asemenea, s-au făcut eforturi mari pentru legiferarea unor direcţii care să diminueze gradul de discriminare şi stigmatizare a persoanelor cu autism şi să faciliteze integrarea socială a acestora.

"Faptul că oameni politici încă folosesc peiorativ termenul de «autism», în discursurile publice, asociindu-i conotaţii negative, nu aduc doar ofensă persoanelor cu autism, ci instigă indirect la discriminarea şi stigmatizarea acestora. Mai mult decât atât, deşi reprezentanţii clasei politice care au folosit acelaşi gen de discurs au fost sesizaţi în repetate rânduri (prin mesaje oficiale sau prin reţelele de socializare), aceştia nu au revenit niciodată cu scuze publice şi cu explicaţii menite să diminueze consecinţele neplăcute ale declaraţiilor lor asupra persoanelor cu autism", se mai arată în comunicat.

FEDRA cere Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării să-l sancţioneze pe Tăriceanu pentru aceste declaraţii, iar lui Tăriceanu îi solicită să îşi ceară scuze public.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, declara că este important ca luni conducerea PNL să facă o analiză şi să îşi asume responsabilitatea pentru rezultatele alegerilor, iar el va privi din afară aceste dezbateri, adăugând că este foarte curios ce turnură vor lua.

"Din semnalele pe care le-am văzut, cu excepţia anunţului lui Iohannis, nu mi se par cele îmbucurătoare. Mesajele pe care le-a dat domnul Antonescu par cele ale unei persoane lovite de autism", a spus Tăriceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici