Video Tăriceanu şi Prodi solicită sprijinul UE pentru românii din Italia

Premierul Tăriceanu şi omologul său italian au transmis, miercuri, preşedintelui Uniunii Europene o scrisoare comună în care solicită sprijin, inclusiv financiar, pentru integrarea socială a cetăţenilor români din Italia, în special a celor de origine romă, şi au convenit constituirea unui grup comun de lucru pe problematica romilor.

7 afișări

Grupul de lucru va fi format din reprezentanţi ai ministerelor Muncii, Internelor şi Educaţiei din cele două ţări şi va trebui să găsească soluţii eficiente pentru integrarea socială a romilor.

În scrisoarea semnată şi adresată, miercuri, preşedintelui Comisiei Europene de către premierii român şi italian se solicită sprijinul UE pentru integrarea socială a minorităţilor naţionale de pe teritoriul Italiei, în principal a cetăţenilor români de origine romă.

"Am scris împreună o scrisoare către conducerea Uniunii Europene în care cerem sprijin şi resurse pentru integrarea socială a comunităţilor", declarat Romano Prodi, la finalul discuţiei cu premierul Tăriceanu.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu şi omologul său italian Romano Prodi explică, în scrisoarea de două pagini adresată preşedintelui Comisiei Europene, faptul că migraţia transfrontalieră între statele membre UE s-a intensificat semnificativ în ultima perioadă, iar autorităţile nu pot face faţă singure "valului" de noi cetăţeni.

Cei doi premieri descriu şi situaţia tensionată apărută între România şi Italia după "crima atribuită unui emigrant român de origine romă", care a determinat reacţii cu tentă rasistă şi acţiuni violente la nivelul populaţiei.

"Este evident că statele membre UE nu pot face faţă singure acestui proces de migraţie, neavând puterea de absorbţie necesară, şi se impune un răspuns rapid din partea Uniunii Europene pentru integrarea socială a categoriilor defavorizate", se arată în scrisoare.

Tăriceanu şi Prodi propun întărirea programelor europene de dezvoltare şi ajutor social, finanţate din fonduri structurale, pentru rezolvarea problematicii migraţiei etniei rome, elaborarea unei strategii europene de integrare socială prin noi iniţiative în favoarea acestei categorii de cetăţeni şi aplicarea eficientă a normelor europene de repatriere a persoanelor cu dificultăţi de adaptare, dar cu respectarea dreptului la libera circulaţie.

Autorităţile române şi italiene urmează totodată să semneze o declaraţie comună privind parteneriatul strategic pe zece ani încheiat între cele două ţări.

Guvernul italian va respecta securitatea cetăţenilor români şi va garanta dreptul la libera circulaţie a acestora, prin combaterea prejudecăţilor şi o colaborare eficientă cu autorităţile române, a declarat, miercuri, premierul italian Romano Prodi.

"Nu vom alunga în masă pe nimeni. Ca lideri politici, trebuie să evităm prejudecăţile, asumându-ne însă şi realitatea", a spus Prodi, la finalul discuţiei cu premierul Tăriceanu.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a arătat că a convenit cu omologul său italian "un pachet" de măsuri comune în domeniul poliţienesc, judiciar şi consular, inclusiv înfiinţarea unui "task-force" pentru combaterea infracţiunilor, format din 30 de poliţişti români.

"Am discutat despre un pachet de măsuri sociale, bazat şi pe fondurile europene de solidaritate, şi este necesar un efort de comunicare pentru a arăta şi alte realităţi ale relaţiei dintre România şi Italia. Regret enorm fapta comisă de un român, în contextul bunelor relaţii bilaterale", a spus Tăriceanu.

El a apreciat că atitudinea "de complezenţă" a autorităţilor italiene şi insuficienta educaţie a romilor au constituit premise ce au favorizat înregistrarea de infracţiuni în tabere locuite de aceştia.

"Dacă au posibilitatea să muncească, cred că vor renunţa la infracţiuni. Sunt convins că educaţia stă la baza soluţionării acestor probleme, care vor fi rezolvate însă în timp", a afirmat premierul român.

Tăriceanu a amintit totodată că în astfel de tabere izolate locuiesc şi cetăţeni de alte naţionalităţi decât cea română şi a arătat că migraţia românilor către alte ţări nu este "un fenomen nou", ci sesizat încă de la începutul anilor 90.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a sosit, miercuri, la Roma pentru a discuta cu omologul său italian Romano Prodi despre situaţia cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul Italiei, precum şi despre măsurile adoptate, luni, de Guvernul de la Bucureşti pentru gestionarea problemelor acestora.

Tăriceanu se va întâlni şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Italia.

El a anunţat, înainte de plecare, că va cere oficialilor italieni să asigure securitatea cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul acestei ţări, arătând că stoparea infracţiunilor depinde aproape în totalitate de autorităţile din Italia.

Vizita premierului Tăriceanu la Roma a fost anunţată de Guvern duminică seara, după discuţia telefonică avută de acesta cu premierul italian Romano Prodi.

Tăriceanu i-a cerut atunci premierului Romano Prodi să dispună măsuri de protejare a cetăţenilor români şi şi-a exprimat preocuparea faţă de atitudinea xenofobă manifestată în Italia în relaţia cu românii.

Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a promulgat, joi, decretul adoptat de Guvern, care permite expulzarea cetăţenilor comunitari dacă aceştia sunt consideraţi o ameninţare la adresa siguranţei publice.

Decretul permite prefecţilor să expulzeze un cetăţean UE dacă acesta este considerat un pericol pentru ordinea publică. Pot fi expulzaţi toţi străinii care sunt cetăţeni UE, sunt majori şi sunt în Italia de mai puţin de zece ani. Decretul a fost adoptat, miercuri seară, în regim de urgenţă, de către Guvernul italian, după ce un român ar fi agresat cu violenţă o italiancă, la Roma, care, după două zile de comă a murit.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici