Tăriceanu transmite Senatului că nu acceptă majorarea pensiilor de la 1 noiembrie

Premierul Tăriceanu i-a transmis preşedintelui Senatului două adrese în care precizează că nu poate accepta devansarea datei de majorare a pensiilor, de la 1 ianuarie 2008 la 1 noiembrie 2007, şi nici extinderea perioadei de recalculare a pensiilor, propuse de PSD, deoarece ar afecta bugetul.

3 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu transmite Senatului că nu acceptă majorarea pensiilor de la 1 noiembrie

Tăriceanu transmite Senatului că nu acceptă majorarea pensiilor de la 1 noiembrie

Premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a transmis preşedintelui Senatului, Nicolae Văcăroiu, în numele Guvernului, că propunerea PSD de majorare a valorii punctului de pensie la 35,7% din salariul mediu brut începând cu 1 noiembrie 2007, şi nu de la 1 ianuarie 2008, cum este prevăzut în prezent, nu poate fi acceptată deoarece ar induce costuri suplimentare de la bugetul asigurărilor sociale pe acest an de 531, 1 milioane lei, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.

Tăriceanu a amintit preşedintelui Senatului că Guvernul a majorat deja, începând cu 1 noiembrie, valoarea punctului de pensie cu 30%, de la 416 lei la 541 lei, determinând costuri bugetare suplimentare de circa un miliard de lei, şi s-a angajat prin legea bugetului pe 2008, aflată încă în dezbaterea Parlamentului, să crească valoarea punctului de pensie la 581,3 lei, reprezentând 37,5% din salariul mediu, începând cu anul viitor.

Premierul a mai arătat că nu poate fi acceptată nici propunerea PSD de extindere a perioadei de calculare a pensiei pentru datele în care în carnetul de muncă nu sunt înregistrate drepturile salariale, iar asiguratul nu poate prezenta acte doveditoare, explicând că o astfel de "culpă" a angajatorilor din acea perioadă nu poate fi acoperită printr-o măsură legislativă care ar angaja cheltuieli bugetare suplimentare.

Liderul PSD, Mircea Geoană, a anunţat, în luna septembrie, că Biroul Permanent Naţional al partidului a decis să iniţieze un proiect de lege, cu un singur articol, prin care să solicite devansarea termenului de majorare a pensiilor de la 1 ianuarie 2008 - aşa cum prevede Legea pensiilor aprobată deja de Parlament - la 1 noiembrie 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici