Taubman: Acordul privind trupele în Irak, discutat de guvernele SUA, irakian şi român

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Nicholas Taubman, a declarat, luni, întrebat în legătură cu o eventuală asociere a României la un acord negociat în prezent de SUA şi Irak, referitor la menţinerea trupelor, că este o problemă tehnică, la care lucrează Guvernele irakian, român şi american.

16 afișări
Imaginea articolului Taubman: Acordul privind trupele în Irak, discutat de guvernele SUA, irakian şi român

Taubman: Acordul privind trupele în Irak, discutat de guvernele SUA, irakian şi român (Imagine: Mediafax Foto)

"Este o problemă tehnică (...) la care lucrează atât Guvernul irakian, cât şi Guvernul român cât şi Statele Unite", a spus Taubman, întrebat în legătură cu o eventuală asociere a României la un acord negociat în prezent de SUA şi Irak referitor la menţinerea trupelor, afirmaţie făcută, sâmbătă, de ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu.

Varianta care va fi aleasă, în final, "depinde de cele trei părţi", a apreciat Taubman.

"Fiecare trebuie să facă ceea ce crede că este mai bine. Şi, sincer, trebuie aprobarea Parlamentului irakian. Sunt mulţi politicieni care au opiniile lor faţă de acest subiect", a adăugat ambasadorul, care a declarat că speră că va fi timp suficient până la sfârşitul anului pentru încheierea acestei proceduri.

România participă la efortul internaţional de stabilizare a Irakului din anul 2003. În acest moment, prezenţa internaţională se realizează în baza rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU 1790 din 2007, care este valabilă până la 31 decembrie 2008.

"Evaluarea perspectivei unei eventuale prezenţe a trupelor româneşti în Irak după 1 ianuarie 2009 se va realiza în măsura în care, în prealabil, se va primi o solicitare formală din partea autorităţilor irakiene. În această evaluare, se va ţine seama, desigur, dacă se va contura o prezenţă în baza unei eventuale prelungiri a valabilităţii rezoluţiei amintite sau se va pune problema unui acord multilateral respectiv a unor acorduri bilaterale între Irak şi statele dispuse să participe", a comunicat MAE la solicitarea MEDIAFAX.

Potrivit Ministerului de Externe, ultimele evoluţii din Irak, marcate de îmbunătăţirea situaţiei de securitate şi de rezultatele notabile ale procesului de guvernare, demonstrează progrese reale şi palpabile.

"România urmăreşte cu maximum interes dezvoltările din Irak şi reiterează determinarea de a susţine, în continuare, procesul de stabilizare a Irakului", conchide MAE.

Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, s-a referit la rândul său la acest subiect sâmbătă, precizând că România are aprobările necesare pentru prezenţa în Irak până la sfârşitul lui 2009, în condiţiile existenţei unui mandat.

"Acest mandat este dat de rezoluţia ONU, o rezoluţie care expiră pe data de 31 decembrie anul acesta. Armata română nu este o armată de ocupaţie în Irak , este o armată care se află acolo la solicitarea Guvernului irakian, pe baza unui mandat internaţional", a spus Meleşcanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici