Theodor Stolojan: "Cum a pierdut PNL 1,1 milioane de voturi între alegerile locale şi cele parlamentare?"

Fostul preşedinte al PNL Theodor Stolojan face o analiză a greşelilor care i-au costat pe liberali aproape 1,1 milioane de voturi, afirmând că PNL a făcut o serie de greşeli majore şi că este nevoie de înfiinţarea unei structuri politice şi de alegeri de jos în sus în partid.

1790 afișări
Imaginea articolului Theodor Stolojan: "Cum a pierdut PNL 1,1 milioane de voturi între alegerile locale şi cele parlamentare?"

Theodor Stolojan: "Cum a pierdut PNL 1,1 milioane de voturi între alegerile locale şi cele parlamentare?"

Europarlamentarul PNL Theodor Stolojan oferă un posibil răspuns la întrebarea “ Cum a pierdut PNL 1,1 milioane de voturi între alegerile locale şi cele parlamentare?”, printr-o postare pe Facebook, în care analizează eficienţa adeversarilor politici – PSD şi “greşelile majore ale PNL”.

“PSD a fost eficient în campania sa pe trei teme majore, la care PNL nu a găsit un răspuns adecvat: a reînviat mesajul naţionalist de tipul ”nu ne vindem ţara”, a promovat ideea că Guvernul Cioloş este guvernul ”zero” rezultate şi a asociat acest guvern cu PNL şi a creat percepţia că justiţia acţionează pe bază de comenzi politice, mesaj dat în special, prin intermediarii săi din mass-media”, susţine Theodor Stolojan.

“PNL a făcut o serie de greşeli majore care au condus la pierderea încrederii multor oameni în partid”, susţine fostul preşedinte al PNL.

În rândul greşelilor făcute de liberali, Stolojan aminteşte “prezentarea unui program de guvernare, cu schimbări introduse în timpul campaniei electorale, ceea ce a condus la percepţia de improvizaţie, în contrast cu programul PSD, analitic şi constant”, promovarea unor mesaje de campanie cu “erori de judecată nepermise” , ca, de exemplu, cel care conţinea cuvântul ”pogrom” şi care au trebuit să fie retrase, imediat după lansare.

“Asumarea de către PNL a unui candidat de prim ministru, care însă abia în ultimele zile a dat un mesaj clar că îşi asumă această candidatură susţinută de către PNL” este o altă greşeală care i-a făcut pe liberali să piardă voturi, mai spune Stolojan.

Fostul lider al partidului enumeră în rândul greşelilor făcute de PNL şi trecerea greoaie de la conducerea duală la nivelul organizaţiilor partidului “(rezultată în urma fuziunii PNL-PDL) la conducerea unică a acestora, cu menţinerea a unui mare număr de funcţii politice în organizaţii (prim vicepreşedinţi, vicepreşedinţi, fără răspunderi precise, ceea ce a condus la demonetizarea acestora)”.

“În loc de concentrare pe programul de guvernare, a existat o concentrare pentru cine este cine în partid”, mai arată Stolojan.

Europarlamentarul a criticat şi ”schimbarea la faţă” a candidaţilor pentru Parlament.

“(…) pozitivă pe fond, a avut prea puţin timp la dispoziţie pentru a fi asimilată de către membrii partidului şi, mai ales, percepută şi apreciată de către votanţi. În anumite situaţii, unele organizaţii au avut senzaţia revenirii la practica ”paraşutării de la centru” a unor candidaţi necunoscuţi, ceea ce a demobilizat organizaţiile respective în campanie”, argumentează Stolojan.

În opinia sa, liberalii au greşit şi prin renunţarea la membri cu greutate.

“În campanie, s-a renunţat la participarea unor lideri ai partidului ca purtători de mesaj, deşi aceştia nu aveau nicio problemă de integritate şi au obţinut rezultate bune la alegerile locale pentru simplu motiv că erau ”vechi” în partid. De exemplu, în cazul mitingului organizat la Iaşi, unui astfel de lider al PNL, aflat în drum spre Iaşi, i s-a comunicat că nu i se va mai da prilejul să îşi prezinte mesajul de la tribună”, relatează Theodor Stolojan.

Europarlamentarul susţine că restricţiile impuse de legislaţia electorală au avut un impact negativ pentru votanţii PNL.

Theodor Stolojan afirmă că pentru recâştiga încrederea propriilor membrii în partid şi a cetăţenilor este nevoie de instituire unei noi structuri politice şi organizatorice a PNL.

“De pildă, funcţiile politice (vice-preşedinţi) create numai pentru asumarea de responsabilităţi concrete în îndeplinirea direcţiilor şi obiectivelor strategice ale partidului (cum ar fi , de exemplu, capacitatea partidului de a genera idei şi programe pentru dezvoltarea României şi ridicarea standardului de viaţă al oamenilor; dezvoltarea resurselor umane ale partidului etc.)”, spune liberalul.

O altă măsură pe care PNL trebuie să o ia este organizarea de alegeri libere şi corecte, la nivelul tuturor organizaţiilor partidului, pornind de jos în sus. De asemenea, PNL trebuie să realizeze o opoziţie “constructivă, fermă şi profesionistă” şi să renunţe la “acei lideri actuali sau foşti, pentru care ei şi munca sunt două linii paralele”.

“Şi, evident, multă muncă; revenirea la contactul direct cu oamenii, în sate, comune , oraşe şi municipii”, concluzionează Stolojan, în analiza postată pe Facebook.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici