Tîlvăr: Efortul pe care România îl face pentru a sprijini Republica Moldova are rezultate concrete

Angel Tîlvăr spune că efortul permanent pe care îl face România pentru a sprijini Republica Moldova are rezultate concrete: Republica Moldova devine membru cu drepturi depline al SEDM.

314 afișări
Imaginea articolului Tîlvăr: Efortul pe care România îl face pentru a sprijini Republica Moldova are rezultate concrete

Tîlvăr: Efortul pe care România îl face pentru a sprijini Republica Moldova, rezultate concrete

România deţine, în perioada 2023-2025, preşedinţia Comitetului de Coordonare a procesului Reuniunilor Miniştrilor Apărării din Sud-Estul Europei (SEDM-CC) şi a Comitetului Director Politico-Militar (PMSC) al Forţei Multinaţionale de Pace din Europa de Sud-Est (MPFSEE). În această calitate, ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, participă, în perioada 21-23 noiembrie, la întâlnirea ministerială a procesului Reuniunilor Miniştrilor Apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), desfăşurată la Ankara, în Turcia.

„Relaţia strânsă şi cooperarea cu Republica Turcia, evidenţiată prin succesul ministerialei de la Ankara, sunt un exemplu admirabil al parteneriatului nostru robust. Această colaborare reafirmă angajamentul comun pentru stabilitatea şi prosperitatea regională. Am folosit acest prilej pentru a-mi exprima încrederea, împreună cu omologul meu, că în curând vom încheia negocierile pentru proiectul de combatere a minelor marine în formatul trilateral Republica Turcia, România şi Bulgaria”, a subliniat ministrul.

În cadrul lucrărilor reuniunii, ministrul Tîlvăr a reiterat importanţa crucială a cooperării regionale în contextul actual de securitate şi a subliniat angajamentul României de a promova obiectivele asumate pe durata preşedinţiei SEDM-CC, pentru următorii doi ani.

„Consolidarea Brigăzii din Sud-Estul Europei (SEEBRIG) este esenţială pentru regiune. Prin îmbunătăţirea interoperabilităţii şi pregătirii operaţionale, ne asigurăm că suntem pregătiţi să răspundem eficient provocărilor de securitate care se vor manifesta în viitor”, a declarat ministrul Tîlvăr.

De asemenea, ministrul român al apărării a evidenţiat iniţiativa şi demersurile realizate de România pentru ca Republica Moldova să devină membru cu drepturi depline al SEDM, obiectiv concretizat în cadrul ministerialei de la Ankara.

„Aderarea Republicii Moldova ca membru cu drepturi depline reprezintă un pas semnificativ pentru coeziunea regională şi securitate. Felicitări ministrului Nosatîi pentru această realizare remarcabilă. Mă bucur că eforturile noastre de a-i convinge pe toţi membrii SEDM să voteze aderarea R. Moldova la acest format au avut succes”, a adăugat Angel Tîlvăr.

De asemenea, oficialul român a subliniat importanţa coordonării activităţii SEDM cu organizaţii internaţionale-cheie precum NATO şi UE. În acest context, ministrul Tîlvăr a relevat importanţa iniţierii de proiecte noi şi stabilirea unui nou nivel de ambiţie politică la nivelul SEDM. În contextul consecinţelor grave pe care războiul de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei le generează în mediul de securitate regional, aceste iniţiative strategice vizează consolidarea cooperării regionale în domeniul securităţii şi apărării, asigurându-se adaptabilitatea la aceste provocări multiple.

Ministrul Tîlvăr a avut o întâlnire bilaterală cu omologul georgian, Juansher Burchuladze, în cadrul căreia au fost abordate aspecte curente ale cooperării româno-georgiene cum ar fi situaţia de securitate de la Marea Neagră şi cooperarea în materie de securitate şi apărare sub egida NATO sau UE. Discuţiile au reafirmat angajamentul reciproc de consolidare a colaborării dintre cele două ţări în probleme de interes comun, Georgia fiind considerată unul dintre cei mai apreciaţi şi de durată parteneri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici