Toader, despre recursul compensatoriu: Legea a pornit din mandatul anterior. Ordinul, emis pe baza propunerilor comisiilor din penitenciare

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că legea privind recursul compensatoriu a pornit din mandatul trecut, Parlamentul fiind cel care a mărit numărul de zile de la 3 la 6, iar ordinul de ministru a fost întocmit pornind de la informaţiile primite de la comisiile din închisori.

1162 afișări
Imaginea articolului Toader, despre recursul compensatoriu: Legea a pornit din mandatul anterior. Ordinul, emis pe baza propunerilor comisiilor din penitenciare

Toader, despre recursul compensatoriu: Legea a pornit din mandatul anterior. Ordinul, emis pe baza propunerilor comisiilor din penitenciare

„Legea cu privire la recursul compensatoriu a pornit din mandatul anterior. Trei zile la 30 de zile, proiectul era cu eliberare condiţionată, parcursul legislativ a condus la suplimentarea de la trei zile la şase zile, din vocaţie la liberare condiţionată, considerate ca fiind executate”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Tudorel Toader a afirmat că au fost eliberaţi 529 de deţinuţi şi au dobândit vocaţie la liberare condiţionată 3.349. „Comandanţii de penitenciar au ştiut ce au de făcut, au înţeles sensul legii, au înţeles că 6 zile se consideră executate, comisiile care au lucrat 90 de zile au făcut calcule şi în prima zi de intrare a legii au văzut cine trebuie eliberat şi cine nu. Au fost eliberaţi cei 529, au dobândit vocaţie la liberare condiţionată -vocaţie nu însemană că sigur vor fi eliberaţi - un număr de 3.349. Aceia se vor adresa comisiei, dacă nu au şi început, se adresează instanţei de judecată şi judecătorul va aprecia dacă îi pune în liberatate”, a spus Toader.

Cât priveşte ordinul de ministru emis cu privire la noile condiţii din închisori, Toader a afirmat că acesta a ţinut cont de propunerile făcute de comisiile din penitenciare. „Pentru punerea în aplicare a legii, comisiile din penitenciare au lucrat 90 de zile. În lege se prevăd care sunt criteriile pentru a considera un spaţiu necorespunzător. Comisiile au făcut inventarierea acelor spaţii, le-au centralizat la ANP şi, pe baza muncii lor, au propus şi ministrul a emis ordinul de ministru pentru punerea în aplicare. Să nu îmi cereţi să fi dat ordinul la momentul adoptării legii, după care comisiile să lucreze pentru că ar însemna să tragi concluzia înainte de dezbateri, de argumente”, a precizat ministrul Justiţiei.

CSM precizează că a emis un aviz consultativ în cazul Legii recursului compensatoriu, prin care se prevedea o compensaţie de trei zile pentru fiecare 30 de zile executate, nu şase zile, aşa cum este în prezent, adăugând că proiectul de lege a fost, ulterior avizării, modificat în Parlament.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a emis o hotărâre, în noiembrie 2016, prin care a avizat favorabil cu observaţii proiectul de lege. „În cuprinsul observaţiilor care au însoţit acest aviz consultativ Plenul Consiliului a apreciat că: „de principiu, măsura compensatorie propusă de art.1 pct.2 din proiectul de lege, nu ar trebui să devină incidentă doar pentru calculul pedepsei ce poate fi considerată executată în vederea acordării liberării condiţionate”. În opinia Plenului „compensaţia pentru persoanele care execută pedepse privative de libertate în condiţii de supraaglomerare severă, devine efectivă doar dacă măsura propusă de proiectul de act normativ vizează considerarea ca executate efectiv a celor 3 zile din pedeapsa aplicată pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în spaţiul necorespunzuătior” ”, conform unui comunicat de presă al CSM.

În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi. „În baza acestei legi, prin adăugirea celor şase zile (..) – au ieşit 529 de detinuţi. Nu credeam că impactul va fi atât de mare”, a declarat atunci Tudorel Toader. Alţi 3.349 de deţinuţi au dobândit vocaţia la liberare condiţionată în cursul zilei de 19 octombrie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici