Tokes: Autonomia, alternativă la modificarea graniţelor

Episcopul reformat de Piatra Craiului, Tokes Laszlo, a declarat, marţi seara, în faţa a peste 600 de oameni adunaţi la un miting electoral în Târgu Mureş, că autonomia este o alternativă la modificarea graniţelor.

3 afișări
Imaginea articolului Tokes: Autonomia, alternativă la modificarea graniţelor

Tokes: Autonomia, alternativă la modificarea graniţelor

Tokes a spus că problema autonomiei în Ardeal este tot la primii paşi, iar proclamaţia recentă a UDMR pe acest subiect ar fi trebuit să aibă loc în urmă cu 17 ani.

"Eu nu spun că vreau să retrocedez Ardealul de Nord Ungariei, că nu modificarea graniţelor este rezolvarea, deoarece situaţia nu ne permite, dar este o alternativă la modificarea graniţelor şi aceasta este autonomia naţională. Vorbesc de autonomia pe trei nivele, inclusă şi în programul UDMR”, a spus Tokes.

Episcopul reformat a susţinut că posibilitatea dobândirii autonomiei în regiune este una reală, existând exemple în Europa şi că în sfârşit ideea autonomiei a devenit una europeană, ca urmare a referendumului pentru autonomia Ţinutului Secuiesc.

Totodată, Tokes a subliniat că din cauza „teatrului” şi „minciunilor” conducerii UDMR, de 17 ani şi jumătate maghiarii ardeleni sunt tot la primii paşi spre autonomie. El a susţinut că UDMR nu a vrut să îşi asume iniţial, prin anii '90, ideea autonomiei, însă acum conducătorii Uniunii conduse de Marko Bela „îşi dau seama că nu mai pot să stopeze ceva şi au început să vorbească despre autonomie”.

El a afirmat că, în calitate de membru al UDMR, este foarte revoltat, deoarece Uniunea nu ar trebui să arate aşa cum arată politica de vârf a Uniunii, dar că a ales să nu iasă din organizaţie, pentru a fi solidar cu „zecile de mii de maghiari de treabă” înscrişi.

Episcopul a adăugat că acest moment trebuie folosit pentru ca maghiarii să se unească pentru a putea obţine autonomia teritorială, culturală şi personală şi ridicarea problematicii autonomiei maghiare la nivel internaţional, subliniind că actuala campanie a sa nu este îndreptată împotriva UDMR, cum se spune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici