Tokes: Îi voi propune lui Marko Bela să ne unim forţele pentru autonomie

Preşedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Laszlo Tokes, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că îi va propune liderului UDMR, Marko Bela, la întâlnirea pe care o vor avea la sfârşitul săptămânii, "unirea forţelor pentru autonomie".

18 afișări
Imaginea articolului Tokes: Îi voi propune lui Marko Bela să ne unim forţele pentru autonomie

Tokes: Îi voi propune lui Marko Bela să ne unim forţele pentru autonomie (Imagine: Mediafax Foto)

"Propunerea noastră pentru sâmbătă pentru domnul Marko Bela şi conducerea UDMR este să ne unim forţele pentru autonomie”, a spus Tokes Laszlo.

Ascultă aici declaraţia lui Laszlo Tokes

Tokes a afirmat că rezultatele obţinute de UDMR la alegerile locale se explică printr-o "obişnuinţă a votării” din partea multor membri ai comunităţii, prin faptul că Uniunea a avut metode şi foruri administrative "de influenţare a alegătorilor", dar şi prin propagandă, care "a îmbrăţişat motivul politic al autonomiei”.

"Propaganda electorală a UDMR a fost foarte bună, să zic aşa, între ghilimele, deoarece s-a folosit şi de motivul politic al autonomiei. La fiecare alegere, din patru în patru, şi-a pus pe steag cauza autonomiei, dar între cele două alegeri s-a uitat de autonomie, deci şi aceasta dă o explicaţie sugestivă la acest fenomen. Dar propunerea noastră pe sâmbătă pentru domnul Marko Bela şi conducerea UDMR este să ne unim forţele pentru autonomie”, a spus Tokes.

El s-a declarat convins că maghiarii “ar fi câştigat mult mai mult prin politica autonomiei decât prin guvern” (participarea la guvernare a UDMR - n.r.) şi că "tăcerea" liderilor UDMR în privinţa acestui deziderat este o “greşeală fatală”.

Tokes a criticat ceea ce a numit “filosofia conducerii UDMR”, potrivit căreia, dacă nu exprimă voinţa şi revendicarea comunităţii maghiare şi opţiunea maghiarilor pentru autonomie, va avea succes şi chiar mai multe rezultate.

Mai mult, el a spus că rezultatele alegerilor locale nu reflectă în mod adecvat opţiunile politice ale comunităţii maghiare în general şi privind cauza autonomiei în special.

Tokes participă, la Palatul Culturii din Târgu Mureş, la şedinţa grupului comun al Verzilor şi Alianţei Libere Europene (ALE sau European Free Alliance, EFA) din Parlamentul European, prima de acest fel organizată în România, în perioada 2-4 iulie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici