Tokes: Membrii UDMR, sclavi ai unei politici bazate pe doctrina statului naţional unitar şi omogen

Liderul CNMT, Tokes Laszlo, critică atitudinea UDMR de a nu susţine "Raportul din umbră" depus la Comitetul pentru Eliminarea Discriminării al ONU de la Geneva şi afirmă că reprezentanţii Uniunii sunt "sclavi ai unei politici naţionale bazate pe doctrina statului naţional unitar şi omogen".

72 afișări
Imaginea articolului Tokes: Membrii UDMR, sclavi ai unei politici bazate pe doctrina statului naţional unitar şi omogen

Tokes: Membrii UDMR, sclavi ai unei politici bazate pe doctrina statului naţional unitar şi omogen (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Tokes Laszlo, a prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Oradea, un document intitulat "Dezideratele maghiarilor din Transilvania nu pot fi exclusiv o problemă internă a României", semnat de preşedintele executiv al CNMT, Toro Tibor, şi de vicepreşedintele responsabil pentru politica externă, Szilagyi Zsolt.

Potrivit documentului, "CNMT respinge şi condamnă ferm modul în care membrii UDMR din delegaţia oficială, în mod special şeful delegaţiei, Asztalos Csaba, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, şi Marko Attila, secretar de stat pe probleme etnice, au încercat să bagatelizeze problemele ridicate în «Raportul din umbră»".

De asemenea, semnatarii documentului condamnă "loialitatea" reprezentanţilor UDMR faţă de "partidul de guvernământ", în baza căreia aceştia au ignorat interesele naţionale ale maghiarilor din Transilvania.

"Fapta lor este cu atât mai gravă cu cât, prin poziţiile adoptate în faţa ONU, în numele loialităţii pe care o datorează partidului de guvernământ, au desconsiderat un punct de vedere oficial al comunităţii maghiare. Participanţii la Adunarea Generală a Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc, respectiv toţi aleşii locali din Secuime, indiferent de culoarea politică, au adoptat un Memorandum, pe care se bazează şi «Raportul din umbră», care a formulat foarte clar: legislaţia actuală privind apărarea şi dezvoltarea identităţii naţionale a comunităţilor minoritare, precum şi punerea în practică a acesteia, generează situaţii de discriminare etnică şi confesională", se arată în documentul prezentat de Tokes.

În text se afirmă "poziţia fără echivoc a CNMT", aceea că "singura rezolvare funcţională a acestei probleme o reprezintă crearea cadrului juridic pentru obţinerea autonomiei culturale şi teritoriale a comunităţii".

Potrivit sursei citate, CNMT critică atitudinea reprezentanţilor UDMR, consideraţi "sclavi ai unei politici naţionale bazate pe doctrina statului naţional unitar şi omogen, fapt exemplificat şi de prestaţia de la Geneva a membrilor UDMR-işti din delegaţia României".

"UDMR preferă şi acum, la fel cum a făcut în ultimii 15 ani, să subordoneze interesele şi dezideratele autonomiste ale comunităţii maghiare politicii de stat naţional dusă de elita politică a majorităţii româneşti", scrie în finalul documentului.

În presa centrală a apărut, săptămâna trecută, informaţia potrivit căreia trei asociaţii maghiare care au legături directe cu UDMR şi Laszlo Tokes - Asociaţia Pro Regio Siculorum, Comitetul de Iniţiativă Bolyai (CIB) şi Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) - au trimis la ONU un "Raport din umbră" intitulat "Discriminarea maghiarilor din România" în care acuză statul român că încalcă drepturile maghiarilor şi propune ca unică soluţie autonomia teritorială.

Raportul a fost analizat de Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminării Rasiale (CEDR) care a organizat la Geneva cea de-a 77-a sesiune privind starea minorităţilor din 11 ţări din întreaga lume.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici