Tomac acuză autorităţile sârbe că nu respectă drepturile românilor din Serbia: Solicit o investigaţie din partea Comisiei Europene

Liderul PMP Eugen Tomac a afirmat în plenul Parlamentului European că autorităţile sârbe nu respectă drepturile celor românilor aflaţi în Serbia. El subliniază că „un astfel de comportament nu poate fi tolerat„ şi cere Comisiei Europene o investigaţie asupra acestei situaţii.

743 afișări
Imaginea articolului Tomac acuză autorităţile sârbe că nu respectă drepturile românilor din Serbia: Solicit o investigaţie din partea Comisiei Europene

Tomac: Autorităţile sârbe nu respectă drepturile românilor din Serbia

„Am atenţionat ieri, în plenul Parlamentului European, din nou, asupra nerespectării de către Serbia a Acordului bilateral privind protecţia minorităţilor naţionale, semnat la Bruxelles pe 2 martie 2012. Autorităţile sârbe nu au nici cea mai mică intenţie să respecte drepturile celor aproximativ 300.000 de vorbitori de limba română din Serbia, iar un astfel de comportament nu poate fi tolerat. Este nevoie de intervenţia noastră urgentă. Nu putem ignora încălcarea evidentă a drepturilor elementare a unor oameni de către un stat candidat la UE. Prin urmare, trag un semnal de alarmă şi aici, la Bruxelles, şi solicit Comisiei Europene o investigaţie la zi a situaţiei minorităţii româneşti din Serbia”, a scris Eugen Tomac, pe Facebook.

El a precizat, în plenul Parlamentului European, câteva dintre drepturile românilor din Serbia care nu sunt respectate.

„ Nu există acces la educaţie în limba română, nu există libertate pentru că cetăţenii acestei ţări, vorbitori de limba română, să aibă propriile instituţii de presă şi cu atât mai grav cu cât interdicţia de a se ridică o biserica românească în Malainita, în Serbia de Răsărit, biserica care este ameninţată cu demolarea, de mai mulţi ani de zile, de autorităţile sârbe, nu au fost retrase”, a susţinut Tomac, în plenul PE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici