Tomac: Ponta să nu meargă la Soci, pentru a nu gira demersurile ostile împotriva românilor

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, îi cere premierului Victor Ponta să nu participe la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, considerând că un asemenea demers ar valida agresiunile aşa-ziselor autorităţi transnistrene împotriva basarabenilor şi românilor.

468 afișări
Imaginea articolului Tomac: Ponta să nu meargă la Soci, pentru a nu gira demersurile ostile împotriva românilor

Eugen Tomac (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Victor Ponta este premierul României şi trebuie să apere interesele tuturor românilor. Prin participarea sa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci girează, inconştient sau voit, agresiunile şi provocările aşa-ziselor autorităţi de la Tiraspol care au ajuns într-acolo încât să aresteze, fără motiv, pe directorul liceului Lucian Blaga, care are ore de predare în limba română", precizează Tomac, într-un comunicat remis joi agenţiei MEDIAFX.

Tomac a arătat că, în condiţiile în care se ştie faptul că responsabilii de la Tiraspol reprezintă, practic, doar marionete în mâinile intereselor ruseşti, o întâlnire a lui Victor Ponta cu Vladimir Putin ar însemna deopotrivă un "semnal de slăbiciune şi de laşitate" în faţa unor atacuri nepermise la adresa românismului din Basarabia.

"Guvernul României trebuie să dea un semnal Rusiei că respinge provocările separatiştilor de la Tiraspol la adresa etnicilor români din Transnistria. Susţinerea permanentă a oficialilor ruşi pentru separatismul transnistrean abuziv trebuie sancţionată de guvernul nostru, nu trecută sub tăcere sau cauţionată prin vizite de curtoazie în Rusia", a menţionat Tomac.

El a apreciat că neparticiparea premierului Ponta la acest eveniment ar fi un semnal şi pentru alte guverne ale UE să ia atitufine faţă de această situaţie intolerabilă.

"În lipsa unei acţiuni hotărâte, Guvernul Ponta ar transmite semnalul că România nu apără românii transnistreni şi nu-i pasă de a continua degradarea climatului politic din această zonă. Ponta trebuie să aleagă dacă este alături de români sau subordonat la Poarta Moscovei. Ne îndoim, însă, că Victor Ponta va rata ocazia de a se slugărnici un pic în faţa lui Vladimir Ponta şi de a nu fi în poza de deschidere a Olimpiadei de iarnă", a declarat Eugen Tomac.

Tomac consideră că s-ar transmite un semnal de unitate mult mai bun dacă Ponta ar merge la Tiraspol, la liceul cu predare în limba română "Lucian Blaga", în detrimentul participării la Olimpiada de la Soci.

"Printr-o vizită la Tiraspol, premierul României ar oferi un imbold semnificativ tuturor basarabenilor şi le-ar arăta o cale în perspectiva alegerilor din Republica Moldova din noiembrie. Dacă însă şeful Executivului de la Bucureşti preferă validarea unor abuzuri din partea aşa-ziselor autorităţi transnistrene, coordonate din umbră de Federaţia Rusă, semnalul transmis tuturor basarabenilor ar fi dezastruos", a mai spus Tomac.

Premierul Victor Ponta va fi prezent, vineri, la Soci, unde va asista la Festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă şi va participa la dineul care va fi oferit cu acest prilej de către preşedintele rus Vladimir Putin.

Informaţi a fost confirmată pentru MEDIAFAX de premierul Victor Ponta.

Festivitatea de deschidere a celei de-a XXII-a ediţii a Jocurilor Olimpice de iarnă va avea loc, vineri, la ora 18.00, pe Stadionul Olimpic Fişt din Soci.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici