Tomac: Toader este el însuşi într-o perioadă de evaluare. Caută să arate că este util şi mai departe

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că Tudorel Toader este el însuşi într-o perioadă de evaluare de către liderul PSD, Liviu Dragnea, iar prin cererea revocării lui Augustin Lazăr, ministrul Justiţiei vrea să arate că este util şi mai departe.

105 afișări
Imaginea articolului Tomac: Toader este el însuşi într-o perioadă de evaluare. Caută să arate că este util şi mai departe

Tomac: Toader este el însuşi într-o perioadă de evaluare. Caută să arate că este util şi mai departe

„Ministrul Justiţiei îşi face numărul pentru care a fost adus în fruntea justiţiei pentru că este într-o perioadă de evaluare el însuşi, iar evaluatorul îi este Dragnea. Este firesc că acum caută modalităţi prin care să demonstreze că poate fi util şi mai departe. Spun asta pentru că am văzut acuzaţiile pe care i le aduce procurorului general care sunt extrem de grave şi aşteptăm cu mult interes şi punctul de vedere al CSM pentru că nu poate trece un asemenea fapt pur şi simplu ca o declaraţie politică. Sunt consecinţe extrem de grave pe care le prezintă Tudorel Toader şi cred că se impune o clarificare cât mai rapidă. Sunt rezervat în continuare ăn ceea ce priveşte aceste declaraţii tocmai pentru că a demonstrat de multe ori că a minţit. A minţit şi în ceea ce priveşte recomandările Comisiei de la Veneţia şi am văzut în raportul final că contrazice în totalitate tot ceea ce a zis Tudorel Toader”, a afirmat Eugen Tomac, miercuri, pentru MEDIAFAX.

Liderul PMP a adăugat că revocarea merge pe principiul „nu avem toată puterea până nu controlăm şi justiţia”.

Acesta a mai spus că vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, ar trebui să fie „ultimul care să vorbească despre justiţie”, având în vedere că acesta este autorul celebrei OUG 13.

„Autorul ordonanţei 13 este ultimul care poate vorbi despre ceea ce se întâmplă în justiţie astăzi”, a punctat Tomac.

Afirmaţiile preşedintelui PMP vin în contextul în care vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache (PSD), a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să îl revoce pe procurorul general, Augustin Lazăr, după ceTudorel Toader a anunţat că declanşează procedura legală în acest sens.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri, că declanşează procedura de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr.

"Concluzia este aceea a necesităţii de revenire la normalitate. Asta înseamnă cunoaşterea şi respectarea competenţelor constituţionale, legale şi în acelaşi timp o interpretare şi aplicare a legii în baza principiului loialităţii constituţionale. Loialitatea e definită foarte coerent şi frumos printr-o bogată jurisprudenţă a CCR. Sigur că mai există o concluzie. Aceea de a rămâne în limitele, nu numai a competenţelor şi loialităţii, ci şi a bunei cuviinţe.Prin urmare, considerăm că actele şi faptele enumerate în raport, de netolerat în statul de drept, demostrează că activitatea lui Augustin Lazăr contravine obligaţiilor legale. În aceste condiţii nu ser mai poate susţine ocuparea funcţiei de conducere din cadrul Minsiterului Public", a anunţat, miercuri seară, ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a declarat că Augustin Lazăr trebuie revocat de la conducerea Parchetului General.

"Declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului general al României, Augustin Lazăr. Solicitarea va fi transmisă în seara asta către procurorii CSM în vederea analizei şi elaborării avizului consultativ, precum şi Preşedintelui României pentru a decide competenţele legale ce îi revin", a mai spus Toader.

În replică, procurorul general, Augustin Lazăr, a afirmat, referitor la anunţul privind revocarea acestuia, că acest raport de evaluare întocmit de Toader este de fapt răspunsul pe care Executivul îl dă Comisiei de la Veneţia.

"Cu doar două zile în urmă, Comisia de la Veneţia transmitea că independenţa procurorilor poate fi afectată de numirea şi eliberarea din funcţie a procurorilor, recomandând examinarea acestor dispoziţii. Raportul de evaluare a activităţii manageriale desfăşurate de către procurorul general de la PICCJ este răspunsul pe care Executivul, prin vocea ministrulu Justiţiei, înţelege să îl dea Comisiei de la Veneţia. Raportul prezentat azi e modul în care Executivul, prin ministrul Justiţiei, înţelege să respecte autoritatea Ministerului Public ca parte a justiţiei din România", a spus Lazăr.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici