Traian Băsescu cere comisie specială pentru punerea în acord a Codului Penal cu deciziile CCR

Senatorul PMP Traian Băsescu a cerut, luni, constituirea unei comisii speciale a Parlamentului pentru punerea în acord a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală cu deciziile Curţii Constituţionale, afirmând că aceasta ar fi o soluţie a consensului pentru modificări făcute cu înţelepciune.

476 afișări
Imaginea articolului Traian Băsescu cere comisie specială pentru punerea în acord a Codului Penal cu deciziile CCR

Traian Băsescu cere comisie specială pentru punerea în acord a Codului Penal cu deciziile CCR

”Avem zeci de articole neconstituţionale în Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Nu sunt legi care să se refere la cum creşte iarba, sunt legi şi Codul Penal şi Codul de Procedură Penală care vizează soarta unor concetăţeni. Vă propun constituirea unei comisii speciale, o comisie specială, echilibrată, în care majoritatea să nu poată să-şi impună în orice condiţii punctul de vedere, însemnând câte un reprezentant din fiecare partid din Senat şi câte un reprezentant din fiecare partid din Camera Deputaţilor reprezentantul minorităţilor şi să purcedem la modificarea articolelor din Codul Penal şi Codul de Procedură Penală în cel mai scurt timp, termen de 30 de zile mi s-ar parea rezonabil”, a spus Traian Băsescu.

El a atras atenţia că România are obligaţia să transpună în legislaţia naţională prevederile Directivei UE 333, termenul de implementare fiind 1 aprilie 2018.

”Propun Senatului să delege Biroul Permanent ca, în discuţiile de mâine (marţi - n.r.) a Birourilor Permanente Reunite, să stabilească o soluţie pt a aducce Codul Penal şi Codul de Procedură Penală în legalitate”, a mai spus fostul preşedinte al României.

La rândul său, senatorul PSD Şerban Nicolae a spus că, de principiu, social-democraţii sunt de acord, dar că trebuie cerută poziţia Executivului.

”În ceea ce priveşte legislaţia penală, avem două chestiuni de rezolvat. În programul de guvernare există un punct distinct în ceea priveşte obligaţia de a armoniza legislaţia penală cu deciziile CCR. Să ne lamurim în ce măsură guvernul este în măsură să-şi asume o decizie înainte de a ajunge în dezbatere parlamentară. Sunt nu numai probleme de constituţionalitate în legislaţia penală, ci şi probleme de disfuncţionalităţi. Să facem întâi o discuţie cu ministrul Justiţiei, să vedem ce zice guvernul, să fie transparenţă”, a precizat Nicolae.

Traian Băsescu şi-a motivat propunerea, apreciind că românii şi-au pierdut încrederea în acest guvern.

”De ce cred ca e mai buna propunerea mea? În primul rând pentru că sunt Traian Băsescu. Vă propun să daţi prioritate acestei propuneri dintr-un motiv simplu: am putea preveni disputele dacă am lucra pe teoria majorităţii. Ceea ce eu vă propun e o soluţie a consensului pentru modificări făcute cu înţelepciune(...) Guvernul poate recurge la ordonanţă de urgenţă, dar primul care răspunde de politica penală şi de corectarea articolelor neconstituţionale este Parlamentul României”, a mai spus Băsescu.

Replica lui Şerban Nicolae nu s-a lăsat aşteptată: ”Prima temere legată de propunere era exact persoana care a făcut-o”.

Şi senatorul UDMR Verestoy Attila a intervenit: ”Aşteptam acest discurs de la domnul preşedinte Băsescu de acum 10 ani”.

Preşedintele de şedinţă, Niculae Bădălău, l-a îndermnat pe Traian Băsescu să facă această solicitare, prin intermediului grupului parlamentar al PMP, Biroului Permanent al Senatului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici