Băsescu: Nu confirm că Hayssam a fost preluat din Siria sau că a fost repatriat cu un avion al Armatei Române. Ce spune preşedintele despre locul de unde a fost adus Hayssam

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Palatul Cotroceni, că nu confirmă că Omar Hayssam a fost preluat din Siria şi nici că a fost repatriat cu un avion al Armatei Române. Băsescu a adăugat că nu confirmă nici faptul că Hayssam a fost adus în baza unui acord de extrădare. DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI

1871 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Nu confirm că Hayssam a fost preluat din Siria sau că a fost repatriat cu un avion al Armatei Române. Ce spune preşedintele despre locul de unde a fost adus Hayssam

Traian Băsescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Despre subiectul întâlnirii cu FMI, CE şi BM

- Am cerut FMI să mărească fondul de garanţii pe care îl poate acorda Guvernului pentru crearea de IMM-uri.

- Trebuie pusă în aplicarea legea salarizării. Am discutat şi despre absorbţia fondurilor şi reducerea arieratelor. Nivelul mare al arieratelor generează blocaje în economie. Am susţinut că trebuie să se găsească o formulă de acordare de garanţii de stat prin care IMM-urile trebuie să ia credite.

- Românii au făcut sacrificii enorme, au fost şi sacrificii politice şi ar fi păcat să alunecăm din nou într-o zonă de dezechilibre fiscale. Consolidarea fiscală trebuie să fie primul obiectiv.

- Prima problemă discutată a fost despre ieşirea din această zonă de fragilitate a zonei euro. Trebuie să fim tot mai puţin dependenţi de situaţia din zona euro.

Despre aducerea în România a lui Omar Hayssam

- Rugat să spună din ce ţară a fost adus Omar Hayssam, Băsescu a răspuns: "Cum să vă spun, când România a efectuat o operaţiune neautorizată pe teritoriul altui stat".

- Nu este nicio secretomanie. Este un mod de acţionare a instituţiilor statului, în al doilea rând este vorba de oameni, care trebuie protejaţi.

- Îi dau dreptate consilierului meu Iulian Chifu care a spus că unii ar putea "să nu mai doarmă liniştiţi". Nu cred că la cumularea pedepselor, Omar Hayssam ar putea rămâne cu 20 de ani de închisoare. Asta dacă mă uit la ce s-a întâmplat cu Gigi Becali.

- Din acest moment, în problema Omar Hayssam am conştiinţa împăcată că s-a făcut tot ce a trebuit pentru ca justiţia să fie îndeplinită. Este o problemă politică, economică şi o problemă penală mai ales. Este din acest moment sarcina justiţiei să afle tot ce este de aflat. Din punct de vedere al preşedintelui, consider misiunea încheiată.

- Când a plecat, Omar Hayssam nu avea niciun mandat de a nu părăsi ţara, nu discut de ce, şi nu se ceruse niciun sistem de supraveghere al vreunei instituţii, fie că ar fi fost al MI sau SRI. Deci, în 2006, când a plecat din ţară, Omar Hayssam putea fi acuzat de trecerea frauduloasă a frontierei de stat, lucru pentru care a şi fost condamnat la doi ani de închisoare. A devenit problemă fundamentală pentru instituţiile statului când a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism. Această condamnare s-a produs în 2008 şi atunci a fost obligaţia structurilor de securitate să îl aducă în ţară pentru a se împlini dispoziţiile justiţiei. Abia din 2008 a devenit un obiectiv major în vederea împlinirii justiţiei.

- O astfel de operaţiune nu se putea desfăşura nicio într-o săptămână, nici într-o lună, nici într-un an.

- În primul rând, aş vrea să clarific de ce imediat după ora 7.00 comunicatul a venit de la Preşedinţie. Pentru un motiv simplu, pentru că era vorba de readucerea în ţară a unui condamnat pentru terorism, iar terorismul este un atribut primordial al CSAT, iar preşedintele CSAT este preşedintele României. Aici era vorba despre un terorist. Lupta antiteroristă, strategiile antiteroriste sunt un atribut al CSAT şi implicit o responsabilitate directă a mea, cu atât mai mult cu cât operaţiunea putea să reuşească sau putea să nu reuşească - şi atunci nu ştiu dacă ar mai fi ieşit atâţia politicieni să vorbească ce au făcut ei când au fost prin ministere sau ce fac ei acum.

- Nu confirm, repet, nu confirm că Omar Hayssam a fost preluat din Siria. De asemenea, nu confirm că a fost repatriat cu un avion al Armatei Române. Şi, în sfârşit, nu confirm că a fost repatriat în baza unui acord de extrădare.

- Vreau să felicit instituţiile implicate în acest efort în aceşti cinci ani, că sunt singurele care nu vorbesc şi nu fac declaraţii publice. A fost o operaţiune asumată, la nivelul la care trebuia asumată şi s-a desfăşurat cu bine.

- Trebuie clarificate câteva aspecte, pentru că altfel riscăm să fim apreciaţi mult mai prost decât merităm, şi nu de altcineva, ci chiar de partenerii noştri din UE, NATO şi prieteni de peste tot din lume.

- Sunt sigur că declaraţia mea despre cazul Omar Hayssam vă va dezamăgi, dar este nevoie de această conferinţă pentru a proteja interesele statului român, cu atât mai mult cu cât în spaţiul public s-au pronunţat demnitari, foşti şefi de servicii.

Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române, vineri dimineaţă, anunţă purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, precizând că nu se pot oferi în acest moment informaţii suplimentare şi menţionând că preşedintele Băsescu mulţumeşte instituţiilor şi ofiţerilor implicaţi în operaţiune.

Predarea are loc la 7 ani după ce autorităţile constatau că Hayssam e de negăsit, acesta neprezentându-se la mai multe termene în procesul în care era judecat. În 20 iulie 2006, Poliţia cerea emiterea unui mandat de urmărire internaţională pe numele lui, iar şefii SRI, SIE şi DGIPI demisionau.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici