Trecerea ONRC la Camerele de Comerţ, criticată de deputaţii PDL, susţinută de cei ai PSD, PNL, UDMR

Mai mulţi deputaţi PDL au criticat, luni, propunerea legislativă care prevede trecerea Oficiului Registrului Comerţului din subordinea Ministerului Justiţiei în sistemul Camerelor de Comerţ, în timp ce deputaţii PSD, PNL şi UDMR au susţinut-o.

18 afișări
Imaginea articolului Trecerea ONRC la Camerele de Comerţ, criticată de deputaţii PDL, susţinută de cei ai PSD, PNL, UDMR

Trecerea ONRC la Camerele de Comerţ, criticată de deputaţii PDL, susţinută de cei ai PSD, PNL, UDMR (Imagine: Mediafax Foto)

Propunerea legislativă a fost iniţiată, în 2008, de parlamentari ai PSD, PNL, UDMR şi din partea minorităţilor şi a fost respinsă de Senat.

Deputaţii PDL Petru Călian, Daniel Oajdea, Teodor Spânu au susţinut că este corect ca Registrul Comerţului să rămână la Ministerul Justiţiei, având în vedere şi situaţia de criză. Oajdea a spus că această propunere legislativă nu ajută mediul de afaceri, ci doar pe cei care au relaţii cu preşedinţii Camerelor de Comerţ. El a arătat că trecerea Oficiului Registrului Comerţului la Camerele de Comerţ ar însemna punerea la dispoziţia câtorva persoane juridice a datelor celorlalte persoane juridice, ceea ce este concurenţă neloială. Teodor Spânu a prezentat o statistică, arătând că, din toate ţările UE, doar două au registrul Comerţului la Camera de Comerţ.

Deputatul PDL Mircea Toader a anunţat că grupul democrat-liberal nu a ajuns la o opinie comună în legătură cu această iniţiativă legislativă, iar deputaţii PDL vor vota după cum consideră.

În schimb, deputaţii PSD vor vota în favoarea acestei iniţiative legislative, a anunţat deputatul PSD Aura Vasile. Ea a spus că trecerea Registrului Comerţului la Camerele de Comerţ va duce la descentralizare şi că este binevenită apropierea industriaşilor de Camerele de Comerţ. Vasile a explicat că veniturile de la Registrul Comerţului vor merge la bugetul de stat.

Antal Istvan (UDMR) a menţionat şi el că propunerea legislativă duce la "descentralizarea mult aşteptată".

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a susţinut această propunere legislativă, arătând că trebuie lăsat mediul de afaceri să gestioneze o bază informaţională care este birocratică. El a spus că activitatea Registrului Comerţului este la locul potrivit la Camerele de Comerţ.

Deputatul PSD Florin Iordache, unul dintre iniţiatorii propunerii legislative, a precizat, din partea comisiei de specialitate, că Guvernul are un punct de vedere favorabil privind această iniţiativă legislativă.

Reprezentantul Ministerului Justiţiei a prezentat, însă, în plen, o altă opinie, arătând că prin trecerea Oficiului Registrului Comerţului la Camerele de Comerţ nu oferă o garanţie a funcţionării corecte a acestui oficiu.

Deputaţii au adoptat pe articole acest proiect, urmând să dea votul final în şedinţa de marţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici