Tudorel Toader şi-a încheiat mandatul, după doi ani la şefia MJ: Am predat dosarul cu probleme/ Ana Birchall a preluat atribuţiile

Fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, a publicat, joi, pe site-ul ministerului Justiţiei, un raport al activităţii în cele 26 de luni de mandat.

Imaginea articolului Tudorel Toader şi-a încheiat mandatul, după doi ani la şefia MJ: Am predat dosarul cu probleme/ Ana Birchall a preluat atribuţiile

Tudorel Toader şi-a încheiat mandatul. Document publicat la doi ani de la preluarea şefiei Ministerului Justiţiei

Ana Birchall a preluat, joi dimineaţă, atribuţiile de ministru interimar al Justiţiei, într-o ceremonie care a avut loc la sediul ministerului condus până acum de Tudorel Toader. Fostul ministru a precizat că avea de ieri pe masă "dosarul cu problemele de la minister şi domnia sa le-a preluat".

"Doamna vicepremier a venit la minister, am avut o discuţie prin care am îndeplinit procedura de predare-primire a atribuţiilor ce revin la Ministerul Justiţiei (...) Aveam pe birou pregătite de ieri, pe de o parte, dosarul de acum doi ani , de predare, pe de altă parte, dosarul de astăzi cu problemele de la minister şi domnia sa le-a preluat. A fost o discuţie foarte agreabilă, am servit o cafea, noi ne cunoaştem foarte bine, exprim convingerea faptului că va continua ceea ce am dus până în prezent la minister. Dacă interimatul îi va permite, va veni şi cu elemente de noutate", a declarat Tudorel Toader.

Fostul ministru a precizat că a fost onorat să deţină această funcţie.

"E cineva care e iubit de toată lumea? Nu cred. Dacă e să îmi reproşez ceva, ca un bilanţ aşa, nu cred că veţi avea răgazul să vedeţi forma actualizată a raportului de activitate, doi ani şi două luni, la MJ. Dacă e să îmi reproşez ceva, sigur că oriunde şi oricând se pot face lucruri mai bine făcute", a completat Toader.

Preluarea atribuţiilor vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a luat act, miercuri, de demisiile celor trei miniştri Tudorel Toader, Rovana Plumb şi Natalia Intotero şi a semnat decretele prin care Ana Birchall, Eugen Teodorovici şi Radu Oprea sunt desemnaţi miniştri interimari la Justiţie, Fonduri Europene şi pentru Românii de Pretutindeni.

Iniţial, Viorica Dăncilă i-a propus pe Oana Florea, Tit-Liviu Brăiloiu şi Eugen Nicolicea să preia ministerele Fondurilor Europene, Românilor de Pretutindeni şi Justiţiei, însă şeful statului a anunţat că nu va accepte aceste propuneri.

Liderii PSD au decis, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al partidului, retragerea sprijinului politic pentru ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, reproşându-i acestuia faptul că Ministeul Justiţiei a întârziat avizele pentru anumite proiecte care trebuiau implementate, dar şi faptul că nu a înaintat ordonanţe de uregnţă pentru transpunerea în Codul Penal şi Codul de Procedură Penală a prevederilor declarate constituţionale de către judecătorii Curţii Constituţionale.

VEZI RAPORTUL lui Tudorel Toader AICI 

Raportul are 105 pagini şi este împărţit în şase secţiuni.

Secţiuni separate ale raportului sunt dedicate rolului Ministerului Justiţiei în procesul de elaborare a actelor normative, relaţiei cu profesiile liberale şi eficientizării activităţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

"Din iniţiativa ministrului Justiţiei, prin direcţia de specialitate, s-a demarat, la preluarea mandatului, un amplu proces de evaluare a codurilor: penal, procedură penală, civil, procedură civilă. Au fost consultaţi membrii comisiilor de elaborare a nolor coduri, reprezentanţii autorităţii judecătoreşti şi ai asociaţiilor magistraţilor, dar şi cei care exercită alte profesii juridice cu atribuţii în înfăptuirea actului de justiţie ori conexe actului de justiţie, ai instituţiilor de învăţământ superior, ai Institutului de Cercetări Juridice din cadrul Academiei Române, precum şi reprezentanţii societăţii civile", se arată în raportului fostului ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, postat pe site-ul ministerului Justiţiei.

Tudorel Toader precizează că în cadrul activităţii curente de elaborare acte normative au fost redactate o serie de proiecte de acte normative cu caracter primar, secundar sau terţiar, astfel:

- 12 acte normative elaborate de Ministerul Justiţiei, care au devenit lege

- 14 Ordonanţe de uregnţă iniţiate de Ministerul Justiţiei şi adoptate de Guvernul României

- 77 de Hotărâri de Guvern elaborate de către Ministerul Justiţiei

- 78 de ordine emise de către ministrul Justiţiei

- 33 de acte normative aflate în dezbatere parlamentară.

Toader mai arată că la Direcţie de Elaborare de Acte Normative din cadrul ministerului se află acum în lucru 39 de proiecte de acte normative, respectiv 18 proiecte de lege, 15 proiecte de hotărâri de Guvern şi 6 proiecte de ordine ale ministrului Justiţiei.

CLIK PE IMAGINE PENTRU A VEDEA RAPORTUL 

Preşedintele Klaus Iohannis a luat act, miercuri, de demisiile celor trei miniştri Tudorel Toader, Rovana Plumb şi Natalia Intotero şi a semnat decretele prin care Ana Birchall, Eugen Teodorovici şi Radu Oprea sunt desemnaţi miniştri interimari la Justiţie, Fonduri Europene şi pentru Românii de Pretutindeni. Iniţial, Viorica Dăncilă i-a propus pe Oana Florea, Tit-Liviu Brăiloiu şi Eugen Nicolicea să preia ministerele Fondurilor Europene, Românilor de Pretutindeni şi Justiţiei, însă şeful statului a anunţat că nu va accepte aceste propuneri.

Liderii PSD au decis, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al partidului, retragerea sprijinului politic pentru ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, reproşându-i acestuia faptul că Ministeul Justiţiei a întârziat avizele pentru anumite proiecte care trebuiau implementate, dar şi faptul că nu a înaintat ordonanţe de uregnţă pentru transpunerea în Codul Penal şi Codul de Procedură Penală a prevederilor declarate constituţionale de către judecătorii Curţii Constituţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici