Turcan: 150 milioane euro, blocaţi din cauza intereselor politice ale USL din Ministerul Educaţiei sau a nepriceperii

Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan a declarat, marţi, că 150 de milioane de euro bani europeni pentru manuale şi pregătirea cadrelor didactice sunt "blocaţi din cauza intereselor politice ale USL din Ministerul Educaţiei", arătând că "procedura de accesare a banilor era vădit fraudată de la început".

115 afișări
Imaginea articolului Turcan: 150 milioane euro, blocaţi din cauza intereselor politice ale USL din Ministerul Educaţiei sau a nepriceperii

Raluca Turcan (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"PDL doreşte să atragă atenţia cu privire la situaţia de la Ministerul Educaţiei, care a depăşit orice imaginaţie, 150 de milioane de euro bani europeni pentru manuale şi pregătirea cadrelor didactice sunt blocaţi din cauza intereselor politice ale USL din Ministerul Educaţiei sau a nepriceperii. Procedura de accesare a banilor era vădit fraudată de la început existând termen de depunere a proiectelor de doar două zile, termen cunoscut numai de clientela politică a USL", a susţinut Turcan, la o conferinţă de presă.

Ea a mai spus că acum ministerul anunţă suspendarea licitaţiei cu riscul să se piardă banii definitiv sau să câştige "cine trebuie".

Turcan a menţionat că a lipsit o procedură transparentă pentru selecţia ofertanţilor şi prin urmare au fost anulate licitaţiile şi termenul a fost prelungit de trei ori. Ministerul nu a reuşit să respecte condiţiile cerute şi să acceseze banii europeni, a spus ea.

Ea a adăugat că au fost depuse peste 100 de proiecte, însă "din incompetenţă sau rea voinţă" ministerul a anulat licitaţiile.

"Este un fapt scandalos că, într-o Românie în care fondurile europene sunt la 19% grad de absorbţie, un minister cheie cum este cel al Educaţiei riscă să piardă 150 de milioane de euro bani gratis pentru manuale şi pregătirea cadrelor didactice. (...) În Ministerul Educaţiei controalele efectuate au sesizat tocmai lipsa de transparenţă menită să permită ca banii să fie daţi cu dedicaţie clienţilor politici. Dacă nu este vorba de o licitaţie cu dedicaţie, atunci cu siguranţă este vorba de incompetenţă, nepăsare sau rea voinţă", a mai spus Turcan.

Ea a adăugat că, în oricare din aceste situaţii, instituţiile statului trebuie să se sesizeze, să înceapă o anchetă penală dacă este vorba de intenţie de corupţie sau responsabilii să fie demişi dacă este vorba de neglijenţă şi nepăsare.

"Atragem public atenţia că este necesară o poziţie a primului ministru pe acest subiect, dacă nu va lua nicio măsură Victor Ponta înseamnă că este de acord cu ce se întâmplă acolo, e complice", a mai spus Turcan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici