Turcan: Copiii de grupă mică nu vor mai avea loc în grădiniţe dacă revine clasa pregătitoare

Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan susţine că revenirea clasei pregătitoare la grădiniţă va avea "efecte dezastruoase": copiii de grupă mică nu vor mai avea loc în grădiniţe, mii de învăţătoare ar trebui să devină educatoare, iar 7.000 de clase utilate vor rămâne goale.

370 afișări
Imaginea articolului Turcan: Copiii de grupă mică nu vor mai avea loc în grădiniţe dacă revine clasa pregătitoare

Raluca Turcan (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

"Premierul Victor Ponta riscă să zdruncine din temelii sistemul de educaţie cu decizii care sunt, mai degrabă, idei fixe, nesusţinute de niciun argument. Victor Ponta continuă să ceară trecerea clasei pregătitoare la grădiniţă chiar în dispreţul celui pe care l-a desemnat să se ocupe de învăţământul din România, adică al ministrului Remus Pricopie. Practic, după toate deciziile contestabile şi avalanşa de declaraţii negândite de anul trecut referitoare la sistemul de învăţământ din România, Victor Ponta continuă să destabilizeze un sistem care trebuie să fie caracterizat prin predictibilitate şi orientat spre performanţă", se arată într-un comunicat al vicepreşedintelui PDL.

Raluca Turcan precizează că, în acest an şcolar, urmare a trecerii clasei pregătitoare la şcoală, pentru prima dată nu a mai fost criză de locuri în grădiniţe, întrucât peste o sută de mii de locuri s-au eliberat.

Ea mai susţine că, potrivit unei evaluări, 85% din părinţii copiilor sunt foarte mulţumiţi de modul în care se desfăşoară acum clasa pregătitoare şi consideră că elevii au câştigat mult prin trecerea la şcoală, iar 83% din copii spun că sunt fericiţi că acum merg şi ei la şcoală.

"Întoarcerea clasei pregătitoare la grădiniţe ar avea efecte dezastruoase. În primul rând, grădiniţele vor fi supra-aglomerate cu copiii care acum sunt în grupa mare - peste 150.000 de copii ar rămâne în grădiniţe anul viitor, iar copiii de grupă mică nu ar mai avea loc. În acelaşi timp, mii de învăţătoare nu ar mai avea de ales şi ar trebui să devină educatoare, iar 7.000 de săli de clasă utilate pentru clasa pregătitoare vor rămâne goale. Astfel, investiţiile făcute de stat în utilarea acestor săli de clasă vor fi irosite", arată Turcan.

Ea îi solicită premierului Ponta să nu mai vorbească înainte de a analiza situaţia concretă.

"În al doilea rând, îi cer premierului Ponta şi ministrului educaţiei să abroge ordonanţa de urgenţă dată pe sub mâna în ultima zi de mandat a Ecaterinei Andronescu prin care îi obligă pe toţi educatorii şi învăţătorii din România să urmeze cursurile unei facultăţi în următorii şase ani dacă vor să îşi păstreze posturile. Este o măsură umilitoare pentru cadrele didactice din România şi singurul său scop este de a alimenta cu studenţi prolificele «fabrici de diplome» din ţară. În plus, veniturile învăţătorilor şi educatorilor sunt puse în pericol de decizii cu iz de răsplată politică", se mai arată în comunicat.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că, în opinia sa, clasa pregătitoare trebuie să revină la grădiniţă, el precizând că a discutat deocamdată doar telefonic cu ministrul Educaţiei, dar că va discuta şi direct cu acesta pentru a vedea cum poate fi pusă în aplicare măsura din acest an.

El a făcut aceste declaraţii, întrebat despre recentele afirmaţii ale ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, conform cărora clasa pregătitoare va rămâne la şcolile generale.

"Am văzut. L-am chemat astăzi pe ministrul Educaţiei să-mi explice. Mie mi se pare o greşeală şi vreau să îmi explice exact ce se poate face în acest an, pentru că eu cred că ar trebui clasa pregătitoare să rămână la grădiniţă", a spus premierul.

Victor Ponta a adăugat că va avea o discuţie în acest sens cu ministrul de resort în cursul după-amiezii de luni, pentru că până acum a vorbit cu acesta doar la telefon.

"Să vedem din punct de vedere logistic cum putem să aplicăm acest lucru chiar din acest an", a precizat premierul.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, luni, că va exista în continuare clasa pregătitoare, iar înscrierile vor fi mult mai relaxate şi se vor desfăşura după criterii generale stabilite de către Ministerul Educaţiei şi cele particulare, ale unităţilor de învăţământ.

"Aş vrea să precizez pentru a mia oară de la momentul învestirii mele în funcţia de ministru al Educaţiei că până la această oră nu există nicio decizie în legătură cu clasa pregătitoare, alta decât cea legală, respectiv că ea va funcţiona. Anul acesta va fi un an mai uşor întrucât vorbim de o singură generaţie, respectiv cei care intră în clasa pregătitoare, şi nu ca anul trecut când am avut două generaţii, respectiv cei care intrau în clasa pregătitoare şi cei care intrau în clasa întâi. Totodată, revin şi asupra informaţiei transmise încă din decembrie, care face referire la înscriere, aceasta urmând să fie mult mai relaxată, după criterii generale stabilite de către MECTS şi particulare vizând unităţile de învăţământ", a mai spus Remus Pricopie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici