Turcan: În ce priveşte aderarea României la Schengen, corespundem, dar ne sunt aplicate corecţii

Deputatul PDL Raluca Turcan susţine, referitor la aderarea României la spaţiul Schengen, că ţara "corespunde", însă îi sunt "aplicate corecţii" pentru că nu respectă justiţia şi statul de drept.

871 afișări
Imaginea articolului Turcan: În ce priveşte aderarea României la Schengen, corespundem, dar ne sunt aplicate corecţii

Raluca Turcan (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Referindu-se, în cadrul dezbaterii intitulate "Provocările României Europene", organizată de Fundaţia Creştin-Democrată, joi, la Sibiu, la "provocările" la care nu a reuşit să răspundă România, Raluca Turcan a menţionat inclusiv aderarea la spaţiul Schengen, spunând că, deşi ţara "corespunde", îi sunt "aplicate corecţii" pentru că nu respectă justiţia şi statul de drept.

"România nu a reuşit să răspundă provocărilor privind aderarea la spaţiul Schengen, unde, deşi corespundem, ne sunt aplicaţii corecţii politice pentru că nu respectăm justiţia şi statul de drept", a spus deputatul PDL.

În plus, ea este de părere că România a făcut paşi înapoi, în ultima perioadă, "pe drumul integrării depline în Uniunea Europeană".

"Am avut senzaţia că România, în ultima perioadă, a făcut mai mulţi paşi înapoi pe drumul drept pe care îl aveam spre o integrare deplină în Uniunea Europeană. Atunci când am aderat la UE, am avut drept obiectiv reducerea diferenţei de nivel de trai, care ne separă pe noi de ceilalţi cetăţeni europeni. Pe acest drum pe care pornisem s-au făcut paşi înapoi şi nu doar din punct de vedere economic, ci şi al valorilor care caracterizează Uniunea Europeană. Atunci când am devenit membri ai Uniunii, a trebuit să răspundem unui set de condiţii, de principii. Prima condiţie era să îndeplinim un criteriu politic care se referea la valori, la reguli, la statul de drept. Aici, prin ce s-a întâmplat în ultima perioadă, ne-am îndepărtat de cei care ne-au întins o mână. (…) Dincolo de principii, din punct de vedere economic România trebuia să răspundă unor provocări. Cetăţeanul vede această integrare, ca prim impact asupra vieţii sale de zi cu zi, modul în care evoluează nivelul său de trai", a spus vicepreşedintele PDL.

La dezbatere au participat şi Klaus Sollfrank, directorul general Hanns Seidel Stiftung România, Radu Preda, director-fondator al Institutului Român de Studii Inter-ortodoxe, Inter-confesionale şi Inter-religioase (INTER) şi Adrian Papahagi, vicepreşedintele Fundaţiei Creştin-Democrate.

Ministerul român de Externe a informat, joi, că majoritatea statelor membre continuă să susţină ferm aderarea României la spaţiul Schengen, Olanda şi Germania arătând că aşteaptă pentru luarea deciziei raportul pe MCV din decembrie al Comisiei Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici