Turcan: Termenul "tâmpit" , folosit de un consilier al premierului, vulnerabilizează Guvernul

Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan, a declarat miercuri seară, la TVR, referindu-se la declaraţia Andreei Vass, că termenul "tâmpit", utilizat de un consilier al premierului, vulnerabilizează foarte mult echipa guvernamentală din care face parte.

10 afișări
Imaginea articolului Turcan: Termenul "tâmpit" , folosit de un consilier al premierului, vulnerabilizează Guvernul

Turcan: Termenul "tâmpit" , folosit de un consilier al premierului, vulnerabilizează Guvernul (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Nu sunt un fan al acestui tip de comunicare. Pentru că termenul de «tâmpit» , afirmat de un consilier al primului ministru, vulnerabilizează foarte mult echipa din care face parte. Redundanţa este obligatorie în comunicare, trebuie să fie de fiecare dată foarte clar şi să-ţi reiei mesajul.

Când vezi un asemenea sincron, şi îl iei şi îl rulezi pe televiziunile de ştiri, la infinit, poţi să pui ce etichetă vrei acolo, poţi să pui «Consilierul primului ministru recunoaşte că echipa este formată din tâmpiţi», sau poţi să spui «Noi, în general, românii, dacă n-am lua măsuri măcar în ceasul al 12-lea, avem o problemă». E o problemă reală cu buna credinţă a ziariştilor. O astfel de declaraţie... eu, personal, nu sunt suporterul ei", a declarat Valeriu Turcan la TVR.

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale a mai spus, referindu-se la momentul în care s-a luat decizia reducerii salariilor bugetarilor şi a pensiilor, că a fost fost cea mai bună decizie, dintre două variante dureroase, după "ample" consultări între Banca Naţională a României, Guvern şi experţi în economie.

"Vă pot spune că a fost o decizie dificilă. (...) Acele zile au fost zile de ample consultări, atât cu Banca Naţională, cu Guvernul, cu diverşi experţi în economie, şi am avut, îmi aduc aminte, o şedinţă la Palatul Cotroceni, în care au fost analizate mai multe variante de comunicare, pentru respectiva situaţie. Decizia preşedintelui, atunci, a fost următoarea: «Având în vedere rolul constituţional şi obligaţia de a da direcţia, într-o situaţie dificilă, îmi revine responsabilitatea de a comunica poporului cea mai bună variantă», din două, la vremea respectivă, cunoscute, de mărire a taxelor şi a impozitelor şi cea de-a doua, de reducere a salariilor şi a pensiilor, pentru a reuşi să ne încadrăm într-o cifră de deficit mai mică. Vă pot spune că am simţit la preşedinte un puternic sentiment al datoriei, în acele zile, şi chiar dacă multă lume ulterior a spus: «Era o decizie, pe care ar fi trebuit să o anunţe primul ministru sau Guvernul», să ştiţi că nu este preşedintele României singurul lider politic la nivel european, care şi-a asumat anunţuri dure sau anunţuri privind măsuri dificile către opinia publică. Situaţia este dificilă la nivel european. Şi în alte ţări au fost anunţate astfel de decizii. Preşedintele a simţit că este datoria domniei sale să facă anunţul către opinia publică, după ample consultări cu Banca Naţională, cu Guvernul, cu lideri şi experţi", a mai spus Turcan.

Consilierul premierului pe probleme economice Andreea Paul-Vass a afirmat, într-o emisiune la TVR Internaţional, că "dacă nu o să facem treaba asta, suntem nişte tâmpiţi".

Solicitată de către moderatorul emisiunii să comenteze faptul că forurile internaţionale, la decizia Guvernului de a face o asemenea tăiere fără precedent, au ridicat sprâncenele şi au întrebat "sunteţi în stare să faceţi aşa ceva ?", Vass a răspuns: "Dacă nu o să facem treaba asta, suntem nişte tâmpiţi. Trebuie să o facem, măcar în al 13-lea ceas, şi părerea mea este că altă soluţie nu avem. Avem de-a face cu un model economic falimentar şi cu un model politic falimentar care au fost construite vreme de 20 ani", conform unei înregistrări din emisiunea difuzată miercuri.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici