UDMR a semnat acordul politic cu PNL. Care sunt condiţiile impuse pentru învestirea Guvernului

Kelemen Hunor a declarat, luni, că a semnat acordul politic cu Ludovic Orban şi toţi parlamentarii UDMR vor fi prezenţi la vot, însă este nevoie de răspunsuri din partea miniştrilor audiaţi şi clarificări asupra programului de guvernare, pentru un vot pozitiv.

1036 afișări
Imaginea articolului UDMR a semnat acordul politic cu PNL. Care sunt condiţiile impuse pentru învestirea Guvernului

UDMR a semnat acordul politic cu PNL. Care sunt condiţiile impuse pentru învestirea Guvernului

„Astăzi am semnat acest acord, un acord foarte simplu, un acord cu un text foarte scurt şi care vorbeşte despre o perioadă foarte scurtă, vorbeşte despre un an de zile, până la alegerile parlamentare din 2020, despre ce ar trebui să facă acest Guvern în această perioadă, pune un accent deosebit pe chestiunile bugetare, rectificarea care trebuie făcută cât mai repede. Noi propunem prin acest acord să vină Guvernul până în 15 decembrie, cu un proiect de buget pentru anul 2020, bineînţeles, în ideea de a vota până la sfârşitul anului, pentru a intra în anul nou cu un buget aprobat, cu un buget votat în Parlament.”, a declarat liderul UDMR, luni, în urma negocierilor cu premierul desemnat.

Condiţiile UDMR regăsite în acord se referă la acordarea a 6% din PIB pentru Educaţie şi realocarea sumei de 2 miliarde de euro din Programul Operaţional Infrastructura Mare spre Programul Operaţional Regional. Alte condiţii sunt: angajamentul Guvernului că nu va emite Ordonanţe în domeniul Justiţiei şi respectarea drepturilor minorităţilor etnice.

„Am solicitat 6% din buget pentru Educaţie, credem că nu putem pierde încă un an, ştiu că nu este uşor, ştiu că necesită un efort, dar se poate aloca 1,52% din acest 6%, pentru infrastructură, pentru investiţii, findcă în anul 2019 sunt multe şcoli care nu au o infrastructură corespunzătoare pentru copii în secolul XXI, deci vom insista la dezbaterea bugetului.(...) Am cerut realocarea a două miliarde de euro de la POIM la APOR, fiindcă sunt multe proiecte depuse, considerate eligibile, dar fără finanţare. Am cerut să nu se dea OUG pe Justiţie şi pe sistemul electoral, să nu fie nicio asumare de răspundere pe aceste domenii. În anul în care facem alegeri, să nu modificăm regulile jocului în timpul jocului. În rest, am mai cerut respectarea drepturilor acordate minorităţilor etnice, prin lege şi prin lege şi prin acorduri internaţionale semnate şi ratrificate de România, este de bun simţ, este vorba de respect, şi este vorba despre o proiecţie de viitor şi o gândire spre viitor, din partea noastră şi a PNL.”, a argumentat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a afirmat că toţi parlamentarii UDMR vor fi prezenţi la votul de învestitură, însă vor acorda sprijinul doar în baza unor clarificări asupra programului de guvernare şi de asemenea, a răspunsurilor venite de la miniştri, în cadrul audierii acestora.

„Am avut o şedinţă cu colegii noştri şi ne pregătim pentru audieri, mâine şi poimâine, vor fi întrebări pentru foarte mulţi miniştri, aşteptăm clarificări legate de programul de guvernare, pentru că sunt lucruri care nu sunt clare, în continuare, sunt aruncate, poate în grabă, poate există explicaţii, şi trebuie să primim explicaţii, de la PNDL până la multe alte domenii, ANFP şi multe alte chestiuni, ce doreşte Guvernul să facă în anumite domenii, şi vom vota în funcţie de aceste răspunsuri, dar asta în comisii de specialitate, are o importanţă mare, dar nu este ceva hotărâtor, şi săptămâna viitoare vom fi prezenţi cu toţi deputaţii şi senatorii şi vom da votul hotărâtor.”, a conchis Hunor.

Audierea miniştrilor propuşi în Guvernul Orban va avea loc marţi şi miercuri, urmând ca votul să fie dat într-un plen reunit lunea viitoare, de la ora 14.00, potrivit unei decizii a conducerii Parlamentului.

Taguri:
udmr,
orban,
guvern

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici