UDMR cere Guvernului să nu îngreuneze derularea investiţiilor

Fostul ministru al Dezvoltării, Cseke Attila, susţine că propunerea de modificare a Legii achiziţiilor publice, pusă în transparenţă de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, ar dezavantaja dezvoltarea şi ar bloca investiţiile publice.

138 afișări
Imaginea articolului UDMR cere Guvernului să nu îngreuneze derularea investiţiilor

UDMR cere Guvernului să nu îngreuneze derularea investiţiilor

„Orice măsură care încetineşte sau blochează investiţiile are un impact negativ asupra economiei ţării, afectează întreprinderile mici şi mijlocii, dar va provoca probleme şi pentru cele mari”, a declarat liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila.

Senatorul a mai spus că Ministerul Dezvoltării, în perioada în care era condus de UDMR, a găsit o soluţie pentru ajustarea preţurilor acestor investiţii, astfel că România a fost printre primele state din Europa care a soluţionat problema majorării preţurilor materialelor de construcţii cauzate de Covid şi de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, o problemă care afecta nu doar România. Prevederea este în vigoare şi acum.

Conform unui comunicat al UDMR, propunerea Guvernului ar modifica această soluţie, permiţând ajustarea preţului doar dacă acest lucru este prevăzut expres în procesul de licitaţie publică şi în contract, chiar dacă finalizarea execuţiei investiţiei nu este posibilă datorită unor motive obiective. Asta înseamnă blocarea investiţiilor publice, deoarece multe dintre acestea, aflate în derulare acum, nu au avut această clauză inclusă în procesul de licitaţie publică, se arată în documentul citat.

„Dacă, de exemplu, autoritatea locală nu poate finaliza procedurile de expropriere pentru cauză de utilitate publică în timpul preconizat, sau întârzie unele avize şi autorizaţii, acestea nefiind cauzate de constructori, autoritatea publică locală nu va avea temei legal pentru a plăti costurile adiţionale cauzate”, susţine UDMR.

Cseke Attila a arătat că scopul Guvernului trebuie să fie de a finaliza cât mai rapid construcţiile, investiţiile publice, astfel încât oamenii să se folosească de spitalul sau şcoala renovată, de drumul reabilitat sau de noua reţea de canalizare.

„Mii de investiţii au fost salvate cu acest mecanism de ajustare a preţurilor, 6.328 dacă le numărăm doar pe cele derulate de Ministerul Dezvoltării în cei doi ani de la introducerea mecanismului. Cu această măsură au fost investite, în plus, în economia României 5,3 miliarde de lei. Industria construcţiilor a crescut şi reprezintă o parte importanţă a economiei, generează un venit la bugetul de stat. Măsurile de încurajare a dezvoltării şi a economiei sunt binevenite, nu cred că ne permitem să fie oprite. UDMR cere Guvernului să nu adopte aceste măsuri”, a conchis senatorul UDMR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici