UDMR l-a reclamat pe Radu Banciu la CNCD şi CNA pentru "o retorică antimaghiară jignitoare"

UDMR a depus, miercuri, la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) un denunţ împotriva realizatorului TV Radu Banciu, pe care îl acuză că are, în emisiunea de la B1, "o retorică antimaghiară jignitoare şi propagandistică prin care atacă dur şi vădit maghiarimea, instigând la ură".

680 afișări
Imaginea articolului UDMR l-a reclamat pe Radu Banciu la CNCD şi CNA pentru "o retorică antimaghiară jignitoare"

UDMR l-a reclamat pe Radu Banciu la CNCD şi CNA pentru "o retorică antimaghiară jignitoare" (Imagine: Mihai Barbu/ Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de UDMR, Uniunea susţine că este de datoria sa civică şi morală să atragă atenţia autorităţilor asupra manifestărilor "şovine şi discriminatoare" şi solicită CNCD să investigheze cazul Banciu.

"În baza unei sesizări semnalate la serviciul de asistenţă juridică a Uniunii, UDMR a făcut un denunţ la CNCD împotriva realizatorului de emisiuni TV, Radu Banciu. Jurnalistul, în emisiunea sa din 12 martie, difuzată pe postul B1TV şi intitulată «Lumea lui Banciu», a folosit o retorică antimaghiară jignitoare şi propagandistică prin care a atacat dur şi vădit maghiarimea din România, instigând populaţia majoritară la ură naţională. UDMR, în calitate de protector al intereselor comunităţii maghiare din România, consideră că este de datoria sa civică şi morală de a atrage atenţia autorităţilor asupra manifestărilor şovine şi discriminatoare şi solicită CNCD să investigheze acest caz, respectiv adoptarea măsurilor necesare, sancţionând realizatorul emisiunii având vedere prevederile OG nr. 137 /2000", arată în comunicat secretarul general al UDMR, Kovacs Peter.

Acesta susţine că Banciu a depăşit, de mai multe ori, limita decenţei şi bunului simţ, manifestându-se împotriva comunităţii maghiare, de această dată numindu-i pe maghiari "mediocri, rudimentari, hoţi, derbedei şi fără istorie".

În opinia secretarului general al UDMR, Radu Banciu se foloseşte în mod "abuziv" de natura "protectoare" de pamflet a emisiunii sale, "pentru a instiga şi denigra, lansând ipoteze false de genul că dacă un român vizitează Ţinutul Secuiesc, s-ar alege cu maşina spartă, ori în cazul alegerii ca papă a cardinalului maghiar Erdő Péter, românii vor fi nevoiţi să se mute pe alt continent".

Secretatul general al UDMR, Kovacs Peter, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că o sesizare pe aceeaşi temă a fost trimisă, joi, din partea Uniunii şi Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici