UDMR menţine protocolul de colaborare cu PSD-ALDE, la o zi după votul acordat Guvernului Dăncilă. Kelemen Hunor: UDMR nu susţine impozitul global/ Ce a spus liderul uniunii legat de descentralizare

Liderul UDMR, Klemen Hunor, a anunţat, marţi, că partidul a luat decizia să continue protocolul de colaborare parlamentară cu PSD-ALDE, adăugând că acest acord este unul „extrem de lejer”, deoarece există numai obligaţia de consultare reciprocă când e nevoie de susţinerea părţii celuilalt.

643 afișări
Imaginea articolului UDMR menţine protocolul de colaborare cu PSD-ALDE, la o zi după votul acordat Guvernului Dăncilă. Kelemen Hunor: UDMR nu susţine impozitul global/ Ce a spus liderul uniunii legat de descentralizare

UDMR menţine protocolul de colaborare cu PSD-ALDE

„Am analizat protocolul de colaborare din toamnă şi ce vom face în sesiunea de primăvară, fiindcă în acest acord de colaborare este, dacă se poate spune aşa, un acord extrem de lejer, în sensul că nu există altceva decât obligaţia de a se consulta reciproc în cazul în care avem nevoie de susţinerea părţii celuilalt, din acest punct de vedere bineînţeles că am discutat dacă vom continua acest acord de colaborare. Prin vot am luat decizia de a menţine acest protocol de colaborare parlamentară în condiţiile binecunoscute şi în această situaţie vom vedea cum şi în ce mod vom purta dialog începând de săptămâna viitoare pe fiecare proiect”, a precizat Kelemen Hunor, la finalul şedinţei grupurilor parlamentare reunite ale UDMR.

Liderul maghiar a adăugat că o izolare a UDMR ar fi un lucru nefavorabil pentru toată lumea.

„Cu toate nemulţumirile, cu situaţia actuală în Parlamentul României şi văzând şi atitudinea liderilor din opoziţie în aceste zile, în această perioadă, noi am spus că o izolare a UDMR în Parlamentul României în 2018 ar fi extrem, extrem de nefavorabilă pentru toată lumea, inclusiv pentru noi, dar pentru toată societatea românescă”, a susţinut Kelemen.

Klemen Hunor: UDMR va cere urgentarea descentralizării

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, că formaţiunea va cere urgentarea descentralizării, adăugând că Uniunea va susţine şi proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, deşi cunoaşte poziţia liderilor politici faţă de acest subiect.

„Vom depune în această sesiune de primăvară o iniţiativă legislativă de eradicare a sărăciei şi pentru micşorarea, scăderea decalajelor între diferitelor regiuni din România, fiindcă este una dintre problemele importante şi pe termen lung îi va afecta pe toţi cetăţenii indiferent că sunt români, maghiari sau de altă naţionalitate. Noi vom cere urgentarea descentralizării fiindcă atât în ceea ce priveşte competenţele decizionale, cât şi patrimoniale pentru autorităţile locale este nevoie de o descentralizare foarte importantă. Nu e vorba de interesele Guvernului central sau ale autorităţilor locale, e vorba de cetăţean. Deciziile trebuie să fie cât mai aproape de cetăţean care susţine, prin taxele plătite, instituţiile statului”, a declarat Kelemen, după şedinţa grupurilor reunite.

Liderul maghiar a precizat că relaţiile româno-maghiare trebuie tratate serios de către toate forţele politice.

„Legat de orice iniţiativă de autonomie, cunoaştem reacţia şi decizia şi poziţia liderilor politici, şi din coaliţie, şi din Opoziţie. Este un proiect depus privind autonomia Ţinutului Secuiescu, va merge pe procedura parlamentară cum trebuie să meargă şi noi vom susţine, dar cunoaştem poziţia, nu e nimic nou”, a adăugat Kelemen.

În ceea ce priveşte Codul Administrativ, preşedintele UDMR a precizat că parlamentarii Uniunii vor depune amendamente la acest proiect.

„Liceul romano-catolic de la Târgu Mureş rămâne o prioritate pentru noi, a trecut de Camera Deputaţilor şi noi dorim ca în februarie, în primele două săptămâni, să fie votată legea şi în Senatul României”, a susţinut Kelemen Hunor.

De asemenea, liderul maghiar a spus că proiectul privind Strategia de dezvoltare teritorială trebuie respins şi refăcut altul.

„Vom pregăti un proiect de lege cu finanţarea instituţiilor de cultură, fiindcă există foarte multe municipii, foarte multe oraşe care susţin instituţii de cultură şi bine fac, dar şi alte oraşe extrem de bogate care au instituţii de cultură, teatre, operă, muzee, dar sunt susţinute de la bugetul central, deci ei nu au dat, nu pun niciun leu pentru a le susţine şi este un dezechilibru. Există, din acest punct de vedere, în Europa, un model de co-finanţare, acele autorităţi care susţin instituţiile de cultură să primească pentru aceste cheltuieli anumite sume de la bugetul central”, a mai spus Kelemen.

Kelemen: UDMR nu susţine impozitul global, această aventură fiscală nu trebuie introdusă la noi

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat, marţi, că formaţiunea nu susţine introducerea impozitului global, apreciind că aceasta este o aventură fiscală pentru care nu este pregătită nici societatea românească şi nici Administraţia.

„Noi anul trecut am spus că impozitul global, aşa cum a fost prezentat, e o chestie care nu se poate aplica, nu trebuie aplicat, nu trebuie discutat, trebuie amânat, trebuie scos şi s-a şi întâmplat în 2017. În continuare cred că un impozit global sau impozit pe familie sau nu mai ştiu exact cum se numeşte sau pe gospodărie nu trebuie nici măcar discutat, fiindcă nici societatea românească nu este pregătită, nici Administraţia nu este pregătită. Acolo unde funcţionează, încet-încet se va schimba şi sunt multe, multe întrebări la care ar trebui să răspundă cineva. Nu cred că o astfel de aventură fiscală, în 2018, în 2019, trebuie introdusă în sistemul nostru fiscal”, a susţinut liderul maghiar, după şedinţa grupurilor reunite.

Kelemen a adăugat că ar fi mai bine dacă s-ar gândi simplificarea procedurilor fiscale şi reducerea birocraţiei fiscale, în aşa fel încât veniturile la bugetul de stat să crească prin plata impozitului.

„În acest moment ştiţi că suntem undeva pe ultimul loc din Europa în ceea ce priveşte veniturile fiscale la bugetul de stat. Deci, din acest punct de vedere, dacă aş fi în locul lor, nu aş deschide încă o dată o reformă fiscală, o aventură fiscală în anii care urmează. Noi nu am susţinut nici anul trecut şi cât am înţeles noi din ceea ce vor să facă, nu susţinem nici în anul 2018”, a subliniat Kelemen Hunor.

Kelemen: Nu cred că instituţiile europene sunt dezinformate, dar o discuţie în plus nu strică

Preşedintele UDMR, Klemen Hunor, a declarat marţi, după şedinţa grupurilor reunite, că nu consideră faptul că instituţiile europene sunt dezinformate cu privire la procesul de modificare a legilor justiţiei, dar că o discuţie în plus nu strică.

„Nu cred că sunt dezinformate, eventual o discuţie în plus nu strică niciodată şi acest lucru trebuie purtat de premier, de ministrul Justiţiei, de cei care sunt în Guvern, de liderii Parlamentului, de cei doi preşedinţi şi am înţeles că în Parlamentul European va fi o zi de dezbatere. Cred că merge premierul, merge ministrul Justiţiei şi va susţine poziţia României, dar nu am discutat acest lucru la şedinţa de grup”, a răspuns Kelemen, întrebat dacă este de părere că instituţiile europene sunt dezinformate.

În privinţa îngrijorării exprimate de Comisia Europeană privind modificarea legilor justiţiei, liderul UDMR a precizat că, în privinţa Codurilor penale, nu poate fi vorba de aşa ceva, deoarece nu a avut loc nicio dezbatere.

„Din punctul meu de vedere, orice modificare care stârneşte emoţii şi dezbateri polemice, inclusiv cu Comisia, trebuie purtate instituţional, cu Comisia şi cu cei responsabili”, a adăugat Kelemen Hunor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici