UDMR precizează că menţine nominalizarea Rozaliei Biro ca vicepremier şi ministru al Culturii

UDMR menţine nominalizarea Rozaliei Biro pentru funcţiile de vicepremier şi ministru al Culturii, a precizat, vineri, pentru MEDIAFAX, Biroul de presă al Uniunii.

613 afișări
Imaginea articolului UDMR precizează că menţine nominalizarea Rozaliei Biro ca vicepremier şi ministru al Culturii

UDMR precizează că menţine nominalizarea Rozaliei Biro ca vicepremier şi ministru al Culturii (Imagine: Lorand Szilagyi/Mediafax Foto)

"UDMR menţine nominalizarea Rozaliei Biro pentru funcţiile de vicepremier şi ministru al Culturii", a menţionat sursa citată.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, referitor la nominalizările transmise de premier pentru funcţiile de ministru al Culturii şi ministru delegat al Bugetului, că le consideră "nepotrivite"", ceea ce nu înseamnă că astăzi le-a şi respins.

El a precizat că îi transmite public premierului Victor Ponta "rugămintea ca, până marţi - miercuri, poate se gândeşte la alte soluţii" privind nominalizările pentru Cultură şi Buget, "care să fie reprezentative pentru Guvernul României".

Traian Băsescu a declarat, explicând de ce consideră nepotrivită nominalizarea Rozaliei Biro la Ministerul Culturii, că nu ar vrea ca ministrul Culturii din România să fie urmărit de poveştile cu copiii bipezi, care arată neînţelegerea deplină a limbii române.

"De la dânsa (Rozalia Biro - n.r.) am aflat şi a aflat toată România că nu are niciun biped în familie şi, de asemenea, am aflat tot de la dânsa zilele acestea că în România se nasc tot mai puţini bipezi. Cred că avem o problemă complicată, de neînţelegere perfectă a limbii române pentru un membru al Guvernului", a declarat, râzând, preşedintele Traian Băsescu, explicând de ce i se pare nepotrivită propunerea premierului pentru Ministerul Culturii.

"Ministerul Culturii nu este un minister care să aibă foarte mulţi bani. Dar este un minister care lucrează cu intelectualitatea din România, cu creatorii din România. Iar cultura românească este, zic eu, în proporţie de circa 90% o cultură de limbă română", a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a mai spus că a apreciat miniştri ai UDMR precum Marko Bela sau Kelemen Hunor, ezitarea sa neavând de-a face cu faptul că Biro "provine din minoritatea maghiară".

"N-aş vrea ca ministrul Culturii din România să fie urmărit de poveştile cu copii bipezi din familie sau de pe întinsul patriei, care arată o neînţelegere deplină a limbii române", a precizat Traian Băsescu, adăugând că Ministerul Culturii i se pare "unul din cele mai sensibile ministere", cu "o puternică şi stabilă componentă de reprezentare a culturii româneşti".

El şi-a exprimat speranţa că premierul Victor Ponta va discuta cu UDMR pentru că partidul are foarte mulţi oameni de cultură care "i-ar putea reprezenta cu cinste pe această funcţie".

Băsescu a mai spus că nu ar fi avut "nicio ezitare" dacă Rozalia Biro ar fi fost nominalizată la Transporturi, deoarece este economist şi are experienţă în administraţia locală.

"La Cultură însă am ezitări. Îmi închipui dialogul lui Pleşu cu această doamnă, sau al lui Liiceanu. Sau al unui sculptor care vrea să facă o statuie ecvestră: e biped sau patruped calul", a declarat Băsescu.

Senatorul UDMR Rozalia Biro, preşedintele CRU al Uniunii, este propunerea premierului Victor Ponta pentru funcţiile de vicepremier şi ministru al Culturii în locul lui Kelemen Hunor, care a anunţat că demisionează din Guvern.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri că îşi menţine propunerile ca Rozalia Biro şi Claudiu Manda să fie miniştri şi că va înainta alte nume doar dacă preşedintele le respinge pe cele actuale, argumentând că declaraţiile lui Băsescu nu au nicio valoare şi nu vrea să comenteze afirmaţii "de cârciumă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici