UDMR protestează faţă de încercarea de hărţuire a lui Marko Attila şi se declară solidară cu el

UDMR protestează faţă de încercarea de hărţuire a deputatului Marko Attila şi se declară solidară cu acesta, după ce plenul Camerei Deputaţilor a decis, miercuri, să încuviinţeze măsura arestării preventive a parlamentarului Uniunii.

485 afișări
Imaginea articolului UDMR protestează faţă de încercarea de hărţuire a lui Marko Attila şi se declară solidară cu el

UDMR protestează faţă de încercarea de hărţuire a lui Marko Attila şi se declară solidară cu el (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat al UDMR transmis, miercuri, şi semnat de preşedintele Kelemen Hunor, împotriva deputatului Markó Attila s-a început procesul de urmărire penală, “fără a se lua în considerare faptul că acesta nici măcar nu a fost prezent la şedinţa de comisie la care Parchetul face referire”.

“UDMR îşi exprimă solidaritatea cu deputatul Markó Attila după ce plenul Camerei Deputaţilor a decis în şedinţa de miercuri să încuviinţeze măsura arestării preventive a politicianului UDMR. Împotriva deputatului Markó Attila s-a început procesul de urmărire penală, fără a se lua în considerare faptul că politicianul nici măcar nu fost prezent la şedinţa de comisie la care Parchetul face referire în acest caz. Protestăm faţă de încercarea de hărţuire a colegului nostru, avem încredere în nevinovăţia sa, respectiv şi în faptul că justiţia va finaliza cât mai curând procesul de urmărire penală demarat în cazul său. Suntem nedumeriţi de evoluţia acestui caz şi aşteptăm cât mai curând o decizie cu privire la finalitatea sa”, se arată în documentul citat.

Reprezentanţii UDMR au susţinut că Uniunea este solidară cu deputatul Markó Attila întrucât este vorba despre un politician care timp de foarte mulţi ani “a acţionat strict pentru binele şi interesul comunităţii maghiare”.

“Există dovezi clare care confirmă că, la 15 martie 2011, data întrunirii respectivei comisii, deputatul Markó Attila se afla la Braşov pentru a participa şi susţine un discurs la manifestarea dedicată comemorării revoluţiei paşoptiste. De asemenea, colegului nostru nu i-a fost prezentat conţinutul dosarului de acuzare, şi nici nu i-a fost acordată şansa de a fi ascultat şi de a oferi explicaţii în acest caz. De-a lungul carierei sale politice, Markó Attila a contribuit, prin sprijinul său, la retrocedarea a peste 1.000 de imobile bisericeşti şi private, însă procesul restituirilor este încă departe de a fi luat sfârşit”, se mai arată în comunicatul UDMR.

Camera Deputaţilor a decis, cu 171 voturi "pentru" şi 111 "împotrivă", încuviinţarea arestării preventive a deputatului UDMR Marko Attila. Anterior, la Comisia juridică nu s-au întrunit numărul necesar de voturi pentru a aproba încuviinţarea arestării lui preventive.

Tot miercuri, cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Cătălin Teodorescu nu a întrunit numărul de voturi pentru aprobare, rezultatul votului indicând 146 de opţiuni favorabile. Secretarul Camerei, Marcel Ciolacu, a precizat că, potrivit articolului 76 din Constituţie şi potrivit Rregulamentului, hotărârea de încuviinţare se adoptă cu votul majorităţii celor prezenţi, iar acest număr de voturi nu a fost întrunit.

Ulterior, deputatul UDMR Mate Andras-Levente a declarat că votul dat de Camera Deputaţilor privind ridicarea imunităţii în cazul colegului său, Marko Attila, a fost unul etnic, bazat pe etnia maghiară a acestuia, el arătând că va sesiza acest aspect ambasadelor acreditate la Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici