Un deputat PNL vrea să scoată AUR în afara legii: voi sesiza Tribunalul

AUR poate fi scos în afara legii fie printr-o decizie de dizolvare luată de CCR, fie prin hotărâre a Tribunalului Municipiului Bucureşti, declară la RFI deputatul PNL Alexandru Muraru, reprezentant special al Guvernului pentru combaterea antisemitismului şi a xenofobiei.

364 afișări
Imaginea articolului Un deputat PNL vrea să scoată AUR în afara legii: voi sesiza Tribunalul

Un deputat PNL vrea să scoată AUR în afara legii: voi sesiza Tribunalul

„Suntem la o succesiune de acţiuni cu caracter extremist ale acestui partid toxic, destabilizator, cu acţiune periculoasă. Am spus mereu că în spatele falsului patriotism al AUR stă practic o bombă cu ceas, plantată în România şi am condamnat în nenumărate rânduri comportamentul extremist al acestui partid parlamentar, cu acţiuni care au scop clar subminarea valorilor societăţii româneşti, societăţi libere şi democratice. Susţin fără nici un fel de dubiu această chestiune legată de scoaterea acestui partid în afara legii şi probabil că cei care au intervenit pe subiect nu cunosc legislaţia românească”, spune Alexandru Muraru.

El precizează că există două mari căi prin care un partid parlamentar sau un partid politic poate fi scos în afara legii.

„În primul rând se poate face printr-o dizolvare printr-o decizie a CCR şi aceasta poate fi realizată la sesizarea preşedinţilor celor două Camere sau a Guvernului. Din punctul acesta de vedere, criteriile pentru această decizie includ încălcarea principiilor statului de drept, a suveranităţii, a integrităţii sau a independenţei României sau militarea împotriva pluralismului politic şi în acest context, Parchetul General ar putea sesiza CCR pentru dizolvarea AUR. Reamintesc aici, există mai multe dosare penale deschise în urma acţiunilor AUR, care au inclus de-a lungul timpului violenţe la adresa demnitarilor români, fie în Parlamentul României, fie în alte instituţii, au fost marşuri ale urii, proteste, descinderi în instituţii româneşti, cum a fost de exemplu Primăria Timişoara, descinderi la domiciliile unor demnitari români. A doua posibilitate este aceea prin hotărâre a Tribunalului Municipiului Bucureşti, adică instituţia care acordă legitimitate şi consfinţeşte crearea unui partid politic. Da, m-am decis să fac acest demers ( pentru scoaterea AUR în afara legii - n.r.). Fac o acţiune în sensul legii, prin enumerarea şi inventarierea de-a lungul timpului, începând cu 2020, a actelor anticonstituţionale, antidemocratice şi ilegale ale AUR şi pentru a sesiza Tribunalul Municipiului Bucureşti, în sensul declanşării acţiunii de scoatere în afara legii a AUR. (...) Aici nu este o acţiune, cum să vă spun, care vizează eliminarea unui competitor politic”, adaugă Muraru.

Parlamentarul liberal consideră regretabil votul unor colegi de partid alături de AUR împotriva legii care protejează copiii din familii sărace.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici