Un deputat PSD cere demisia managerului SCJU Târgu Mureş. În replică, PNL Mureş anunţă că, prin această solicitare, deputatul a părăsit valorile USL

Deputatul PSD Mureş Florin Buicu cere demisia managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Târgu Mureş, Ovidiu Butuc (PNL), criticând mai multe decizii ale acestuia şi susţinând că spitalul a pierdut finanţarea unui proiect european de aproape un milion de euro.

576 afișări
Imaginea articolului Un deputat PSD cere demisia managerului SCJU Târgu Mureş. În replică, PNL Mureş anunţă că, prin această solicitare, deputatul a părăsit valorile USL

Un deputat PSD cere demisia managerului SCJU Târgu Mureş. În replică, PNL Mureş anunţă că, prin această solicitare, deputatul a părăsit valorile USL (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Florin Buicu, deputat PSD de Mureş şi secretar al Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, a criticat, vineri, într-o conferinţă de presă, deciziile luate de managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, Ovidiu Butuc (PNL), susţinând că se impune demisia acestuia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"În ultima parte a anului 2013, au fost luate anumite decizii la nivelul SCJU Târgu Mureş care nu concordă cu o strategie de dezvoltare a serviciilor medicale oferite în Târgu Mureş. În acest cadru solicit public demisia managerului SCJU Târgu Mureş. În structura SCJU Târgu Mureş există patru sau cinci secţii neclinice. Procedura prin care se transformă aceste secţii porneşte de la o solicitare pe care o depune managerul spitalului. Deşi UMF a solicitat acest lucru către spital, conducerea SCJU nu a făcut demersurile către Ministerul Sănătăţii. Acest gest este mai mult decât o lipsă de timp alocată dezvoltării activităţii, pot considera că este chiar o măsură împotriva dezvoltării zonei academice în Târgu Mureş", a spus Buicu.

El a precizat că se referă la secţiile de Ortopedie, Gastroenterologie, Neurochirurgie şi Cardiologie şi că Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prevede că în mod obligatoriu, în cazul secţiilor clinice, se numeşte ca şef de secţie cadrul didactic cu cel mai înalt grad, la propunerea universităţii.

SCJU, ca şi spital clinic, beneficiază de serviciile unui mediu academic, de o finanţare mai bună şi derulează programe de sănătate pe centre universitare, a subliniat Buicu.

El a reclamat, totodată, că la sfârşitul anului 2013 au fost luate decizii legate de schimbarea coordonatorilor de programe naţionale de sănătate, derulate de clinici ale SCJU.

"Persoanele care au fost coordonatoare ale acestor programe şi care au fost implicate în fundamentarea desfăşurării acestor programe la Târgu Mureş au fost schimbate, nu ştiu pe ce criterii, şi vorbim de personalităţi ale lumii medicale târgumureşene", a spus Buicu, dând ca exemplu secţiile de Pediatrie, Ortopedie, Cardiologie.

Potrivit sursei citate, o serie de cadre didactice universitare, angajate cu carte de muncă la UMF Târgu Mureş, care au solicitat integrarea în secţiile clinice de spital nu au primit niciun răspuns. Buicu a arătat că în şedinţa de miercuri a Senatului UMF Târgu Mureş, for din care face parte, s-a discutat intens despre lipsa de colaborare dintre SCJU şi universitate.

Mai mult, el l-a acuzat pe managerul SCJU că a pierdut, la sfârşitul lui 2013, un proiect din fonduri europene, "E-Healthy Learning", în valoare de aproape un milion de euro, pentru că nu au fost desfăşurate la timp procedurile de achiziţie.

"Un alt argument care m-a determinat să solicit această demisie este faptul că la 31 decembrie 2013 a fost pierdut un proiect european prin care ar fi fost finanţat un program de e-healthy learning, prin care s-ar fi putut atrage o finanţare de circa 800.000 - un milion de euro, care a fost câştigat de SCJU. Faptul că nu au fost desfăşurate la timp procedurile de achiziţie şi începerea implementării programului ar fi determinat pierderea finanţării pentru SCJU", a spus deputatul.

Buicu a adăugat că face apel la ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, să respecte Legea 95/2006, care prevede că managerul spitalului clinic trebuie să fie cadru didactic sau medic primar, arătând că, din cunoştinţele sale, Butuc - care a fost numit în funcţie în februarie 2013, pentru un an - nu are niciuna dintre aceste calităţi.

Deputatul a menţionat că a depus la Parlament o iniţiativă legislativă care prevede ca managerul unui spital clinic să fie nu numai cadru didactic universitar, ci cadru didactic specializat în domeniul medical.

"Cadrul didactic însemnă că are un contract cu o universitate şi desfăşoară o activitate cu normă întreagă într-o universitate. Legea prevede «cadru didactic», nu prevede în momentul de faţă «cadru didactic medical». Am depus la Parlament o iniţiativă legislativă prin care solicit modificarea acestui articol astfel încât pentru spitalele clinice managerul să fie să fie cadru didactic medical. Legea prevede «cadru didactic», cu alte cuvinte, poate fi cadru didactic în orice domeniu. Cadru didactic însemnând universitar", a arătat Buicu.

Iniţial, managerul SCJU Târgu Mureş, Ovidiu Butuc, a transmis presei, prin purtătorul de cuvânt, că nu doreşte să comenteze afirmaţiile lui Buicu.

PNL Mureş: Deputatul Buicu (PSD) a părăsit valorile USL, după ce a cerut demisia managerului SCJU

PNL Mureş susţine că deputatul Florin Buicu (PSD) "a părăsit valorile USL şi s-a apropiat periculos de discursul şi propaganda PDL", solicitându-i să retracteze declaraţiile făcute la adresa managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, Ovidiu Butuc (PNL), căruia i-a cerut demisia.

PNL Mureş a transmis, vineri, un comunicat de presă în care susţine că deputatul Florin Buicu (PSD) "a părăsit valorile USL şi s-a apropiat prea mult şi periculos de discursul şi propaganda PDL", după ce acesta a cerut demisia managerului SCJU Târgu Mureş, Ovidiu Butuc (PNL), criticând mai multe decizii ale acestuia şi susţinând că spitalul a pierdut finanţarea unui proiect european de aproape un milion de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"PNL Mureş îşi exprimă profundul regret faţă de solicitarea legată de demiterea managerului SCJU Târgu Mureş, Ovidiu Butuc. PNL Mureş solicită retractarea de îndată a declaraţiilor domnului deputat Florin Buicu, în legătură cu SCJU Târgu Mureş şi cu managerul acestuia. (...) Până la retractarea declaraţiilor de către domnul Florin Buicu, PNL Mureş consideră, din punct de vedere politic, că domnul deputat a părăsit valorile USL şi s-a apropiat prea mult şi periculos de discursul şi propaganda PDL", se arată în comunicat.

Aceeaşi sursă adaugă că Buicu trebuie să înţeleagă faptul că mandatul conducerii SCJU Târgu Mureş este acela de a crea în judeţul Mureş condiţii optime pentru efectuarea transplantului cardiac, hepatic şi renal, iar lumea medicală din municipiu "şi-a asumat responsabilitatea susţinerii medicinei de excelenţă şi nu poate rămâne captivă şi tributară unor mentalităţi specifice guvernărilor Boc".

La rândul său, managerul SCJU, Ovidiu Butuc, a transmis un comunicat de presă în care susţine, legat de declaraţiile deputatului, că "se pare că este mâna PDL în interiorul PSD", întrucât el e obişnuit din partea PDL cu declaraţii de genul celor făcute de Buicu.

"Numai aşa mi-aş putea explica cum un coleg de Uniune face astfel de declaraţii. Domnul parlamentar îşi permite să facă declaraţii politice, asta este treaba dânsului. Eu sunt managerul SCJU, unde sunt internaţi zilnic 1.200 de pacienţi şi preocuparea echipei noastre este de a oferi servicii medicale de calitate, dar şi de cea mai înaltă performanţă prin realizarea transplantului cardiac, hepatic şi renal. Mă rezum la a munci în folosul acestor oameni şi nu în a comenta declaraţiile unui Agamiţă Dandanache", susţine Butuc, în comunicat.

În replică, deputatul PSD Florin Buicu a declarat corespondentului MEDIAFAX că îşi menţine cererea de demitere a lui Butuc de la conducerea SCJU Târgu Mureş, mai ales că acesta nu îndeplineşte condiţiile legale pentru numirea la şefia unui spital clinic din România.

"Nu retractez nimic, rămâne valabil tot ce am spus. Nu a fost o declaraţie politică, ci o solicitare către ministrul Nicolăescu de a-l demite pe Butuc, dacă el nu are curajul să-şi dea demisia, şi să găsească un profesionist care să îndeplinească condiţiile Legii 95/2006. Legat de «Agamiţă», aş vrea să nu mă refer la dandanalele în management ale lui Ovidiu Butuc. Îi cer în continuare demisia sau demiterea de către ministrul Nicolăescu şi subliniez încă o dată că nu îndeplineşte condiţiile legale pentru numirea în fruntea unui spital clinic - din România", a arătat Buicu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici