Un deputat PSD propune declararea datei de 10 mai ca Zi a Românităţii Balcanice

Deputatul PSD Adrian Solomon a depus la Senat un proiect care prevede declararea datei de 10 mai drept Ziua Românităţii Balcanice. Autorităţile locale şi centrale, persoanele juridice sau fizice, precum şi reprezentanţele României în străinătate vor organiza manifestări dedicate sărbătorii.

105 afișări
Imaginea articolului Un deputat PSD propune declararea datei de 10 mai ca Zi a Românităţii Balcanice

Un deputat PSD propune declararea datei de 10 mai ca Zi a Românităţii Balcanice

„Ziua Românităţii Balcanice poate fi marcată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi de celelalte instituţii ale statului, de către societatea civilă şi persoane fizice şi juridice de drept public ori privat, de către reprezentanţele României în străinătate, prin organizarea şi/sau participarea, în ţară sau peste hotare, la programe şi manifestări sociale, educative, cultural-artistice, ştiinţifice etc. dedicate acestei sărbători”, arată social-democratul în proiectul de lege.

De asemenea, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material şi logistic organizarea şi desfăşurarea manifestărilor pentru această zi, potrivit proiectului.

În plus, Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) şi Societatea Română de Televiziune (SRTv), în calitate de servicii publice, „pot include în programele lor, cu prioritate, emisiuni culturale şi informative ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători în ţară şi peste hotare”, mai prevede iniţiativa legislativă.

Deputatul PSD argumentează că scopul instituirii pe 10 mai a Zilei Românităţii Balcanice este de a aduce „în centrul atenţiei publice a necesităţii de solidaritate naţională şi cultural-identitară cu minorităţile meglenoromână şi aromână înrudite din Balcani”.

„De asemenea, instituirea Zilei Românitătii Balcanice are intrinsec valoarea reluării, întro nouă etapă istorică, a unei tradiţii naţionale. Între 1906 şi 1948 data de 10 mai a fost sărbătorită în ţara noastră ca Ziua Românilor din Balcani”, mai arată Adrian Solomon, în expunerea de motive a proiectului.

Propunerea legislativă a fost semnată de alţi 28 de parlamentari de la minorităţi şi PMP şi este înregistrată la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici