Un deputat USR îi cere demisia lui Teodorovici, pe care îl acuză de falsificarea datelor privind deficitul bugetar

Deputatul USR Claudiu Năsui a cerut, luni, demisia ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, susţinând că a falsificat datele privind deficitul bugetar pe 2018 pentru a se încadra în ţinta de deficit de 3%, „sabotând economia naţională".

513 afișări
Imaginea articolului Un deputat USR îi cere demisia lui Teodorovici, pe care îl acuză de falsificarea datelor privind deficitul bugetar

Un deputat USR îi cere demisia lui Teodorovici, pe care îl acuză de falsificarea datelor privind deficitul bugetar

"În ultimele luni ale anului devenea tot mai clar că statul român nu mai face faţă cheltuielilor. Ţinta de deficit de 3% era ca şi depăşită în ochii multora. De aceea statul a intrat în modul de avarie şi a început să amâne toate plăţile pe care le mai putea amâna. Printre aceste plăţi s-au aflat şi rambursările de TVA, adică bani care nici măcar nu erau ai statului. Statul a ţinut bani care nu erau ai lui doar ca să se încadreze în deficit. Adică, guvernul nu doar că a falsificat datele privind deficitul cu bună ştiinţă, dar a şi sabotat economia prin a reţine banii întreprinderilor româneşti", a scris deputatul pe Facebook.

Claudiu Năsui a afirmat, luni, că USR cere demisia lui Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, pentru că acesta falsificat datele deficitului bugetar pe 2018 "sabotând economia naţională".

Deputatul a atras atenţia că, recent, au apărut informaţii în presă privind rambursarea de către ANAF a TVA în cuantum de 2,6 miliarde lei, pe care o cataloghează ca fiind "foarte mare".

"Acum câteva zile apărea o ştire în presă, care a trecut aproape neobservată, cum că ANAF-ul rambursează în martie TVA de 2,6 miliarde de lei. O sumă foarte mare, mai ales ţinând cont de faptul că media lunară a rambursărilor este pe la 1,4 miliarde de lei. Ce s-a întâmplat de au fost deodată atât de mari rambursările? Din ianuarie până în octombrie 2018, media rambursărilor lunare de TVA era de 1,4 miliarde, cât e normal să fie. În luna noiembrie, însă, guvernul a intrat în panică maximă pentru că depăşea ţinta de 3% deficit. Depăşirea ţintei ar fi fost semnalul cel mai clar că guvernul ne minte. Că, în ciuda tuturor creşterilor de taxe, tot nu au suficienţi bani", a scris Claudiu Năsui.

Deficitul de 3%

De asemenea, deputatul USR acuză Guvernul că nu a rambursat TVA la sfârşitul anului trecut pentru a se încadra în ţinta de deficit de 3%.

"Aşa că ce s-a gândit să facă ministrul finanţelor publice? Pur şi simplu să nu mai dea înapoi banii companiilor pe TVA. Adică statul ne-a luat banii pe TVA, dar când a venit vorba să ni-i mai dea înapoi, nu a mai făcut-o. Nu a făcut-o atunci, a făcut-o mult mai târziu cât să nu se mai numere acei bani pe cheltuielile din 2018. Adică a dat banii cu întârziere foarte mare, suficient cât să măsluiască deficitul pe final de an. De aceea, în noiembrie, decembrie şi ianuarie media rambursărilor lunare de TVA cade deodată la 0,9 miliarde", a mai notat politicianul.

El a mai atras atenţia că după ianuarie 2019, "au explodat" rambursările.

"După luna ianuarie, însă, au explodat rambursările. Nu de alta, dar sumele de rambursat s-au tot acumulat, şi gradul de nervozitate din economie tot creştea. Dar, cel mai important lucru, rambursările de TVA din luna februarie nu mai afectează deficitul din anul 2018. Astfel, în februarie şi martie au explodat rambursările. Media rambursărilor lunare de TVA în februarie şi martie 2019 a ajuns la 2,2 miliarde. Mult peste media naturală de 1,4 miliarde şi mult peste 0,9 miliarde cât era media în precedentele 3 luni", mai arată Claudiu Năsui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici