Un fost preşedinte american a împlinit 99 ani. A vândut arahide şi a primit Premiul Nobel pentru Pace

  • Născut pe 1 octombrie 1924, la 99 ani, Jimmy Carter a devenit cel mai în vârstă fost preşedinte (1977-1980).
  • Preşedintele democrat nu a avut decât un singur mandat, şi unul nu prea uşor: a înfruntat criza petrolieră, revoluţia islamică şi criza ostaticilor din Iran, invazia sovietică a Afganistanului, inflaţia din SUA şi schimbările climatice.
  • Deşi nu a mai fost reales preşedinte, Jimmy Carter a fost un militant pentru pace - a încheiat Acordurile de la Camp David şi a primit Premiul Nobel pentru Pace.
1501 afișări
Imaginea articolului Un fost preşedinte american a împlinit 99 ani. A vândut arahide şi a primit Premiul Nobel pentru Pace

Wiki Commons - Jimmy Carter iubeşte arahidele şi la vârstă înaintată (festival de arahide în Georgia, 2018)

Jimmy Carter este un fost politician şi umanitar american, care a fost al 39-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii între 1977 şi 1981.

A fost membru al Partidului Democrat şi a ocupat funcţia de guvernator al statului Georgia între 1971 şi 1975, precum şi de senator de stat între 1963 şi 1967.

S-a născut şi a crescut în Plains, Georgia, unde a lucrat ca fermier de arahide înainte de a intra în politică.

A absolvit Academia Navală din SUA în 1946 şi a servit în marina militară ca ofiţer de submarine. 

Ca preşedinte, Carter a acordat o atenţie specială politicii externe şi a obţinut realizări importante precum Acordurile de la Camp David, Tratatele Canalului Panama şi Tratatul SALT II.

A promovat drepturile omului, democraţia şi dezarmarea nucleară în lume.

A acordat graţiere tuturor celor care au evitat recrutarea în timpul războiului din Vietnam.

A creat Departamentul Energiei şi Departamentul Educaţiei.

A fost confruntat cu probleme grave precum criza ostaticilor din Iran, criza energetică, accidentul nuclear de la Three Mile Island, revoluţia din Nicaragua şi invazia sovietică din Afganistan.

A pierdut alegerile din 1980 în faţa candidatului republican Ronald Reagan.

După ce a părăsit Casa Albă, Carter a continuat să se implice în activităţi umanitare şi diplomatice prin Fundaţia Carter, pe care a fondat-o în 1982.

A mediat conflicte, a monitorizat alegeri, a combatut bolile şi a susţinut construcţia de locuinţe pentru cei săraci prin Habitat for Humanity. A scris mai multe cărţi despre viaţa sa, credinţa sa şi experienţa sa politică.

A primit Premiul Nobel pentru Pace în 2002 pentru eforturile sale de promovare a păcii şi a drepturilor omului. Este cel mai longeviv fost preşedinte american în viaţă, având 99 de ani.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici