Un Guvern, multe condiţii. În ce împrejurări acceptă Tăriceanu să voteze Executivul Orban

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, miercuri, că va susţine un nou Guvern PNL dacă premierul desemnat Ludovic Orban îşi asumă menţinerea cotei unice de impozitare şi continuarea proiectelor de infrastructură care să lege provinciile istorice între ele.

4203 afișări
Imaginea articolului Un Guvern, multe condiţii. În ce împrejurări acceptă Tăriceanu să voteze Executivul Orban

Tăriceanu condiţionează Guvernul: Menţinerea cotei unice, infrastructură care să lege provinciile

„ALDE a anunţat că are disponibilitatea de a susţine Guvernul şi premierul care se prezintă în Parlament cu un program şi cu o echipă, dar în anumite condiţii pe care le vom discuta într-o întâlnire între delegaţiile oficiale mâine. Am spus încă ceva că mi se pare normal ca după căderea Guvernului Dăncilă, PNL să fie cel care este formatorul majorităţii şi premierul să fie desemnat din partea PNL-ului. Ni se pare foarte bine să mergem pe o formulă monocoloră. Aşadar rămân celelalte lucruri să fie discutate, cum ar fi alegeri pentru primari în două tururi. În ceea ce ne priveşte vom cere menţinerea cotei unice de impozitare. Vom cere ca să continue cele mai importante proiecte de infrastructură care să lege provinciile istorice între ele. Nu aş vrea să vedem miniştri care să vină şi să spună totul este prost, să vină cu alte idei şi să spună – trebuie să luăm totul de la început şi să pierdem iarăşi timpul inutil", a declarat, la România TV, Călin Popescu Tăriceanu.

Acesta a spus că nu acceptă intrarea PMP la guvernare atâta timp cât Traian Băsescu, „un turnător al Securităţii", este la conducerea partidului.

„Am mai spus foarte clar că nu are ce să caute în guvernare PMP, care e condus de un turnător al Securităţii. O minimă igienă morală trebuie făcută. Eu ştiu că nu intră Traian Băsescu, dar atâta timp cât Traian Băsescu este patronul acestui partid, trebuie să îşi asume de a-l avea pe Traian Băsescu preşedite dovedit informator al Securităţii", a afirmat politicianul.

De asemenea, Tăriceanu a reiterat că nu va accepta ordonanţe de urgenţă în domeniul justiţiei.

„Sigur că mai avem şi alte condiţii pe care le vom discuta, cum ar să nu se dea OUG pe justiţie, pentru că referendumul din 26 mai, la care am votat împotrivă, a stabilit să nu se dea OUG pe justiţie. Trebuie existe o minină coerenţă între discursul politic şi acţiunea politică. Celelalte condiţii le vom discuta la întâlnirea oficială pe care o vom avea, pentru a decide dacă putem să dăm votul în Parlament sau nu", a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Premierul desemnat Ludovic Orban a afirmat că vor exista, joi, discuţii oficiale cu ALDE, în vederea susţinerii noului Guvern PNL. Orban a avut, deja, o întrevedere, miercuri, cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul liberalilor a adăugat că ultima rundă de negocieri va avea loc marţi sau miercuri. Întrebat, marţi seara la Digi 24, care sunt numele persoanelor care vor face parte din Guvern, Ludovic Orban a spus că va anunţa echipa după finalizarea discuţiilor cu formaţiunile politice parlamentare.

Guvernul Orban va avea o configuraţie de maxim 16 ministere.

Joi urmează discuţii cu Pro România şi UDMR pentru negocierile în vederea formării unui Guvern, au spus surse politice, pentru MEDIAFAX. Liberalii vor negocia, vineri, şi cu USR pe această temă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici