Un parlamentar a cheltuit în 2007, lunar, aproximativ 7.000 euro din bugetul de stat

Un parlamentar a cheltuit lunar, în medie, anul trecut, aproximativ 7.000 euro, reiese dintr-un raport întocmit de IPP, publicat joi, coordonatorii materialului afirmând cã acest calcul a rezultat din "informaţiile trunchiate şi greu descifrabile", primite de la cele două Camere ale Legislativului.

16 afișări
Imaginea articolului Un parlamentar a cheltuit în 2007, lunar, aproximativ 7.000 euro din bugetul de stat

Un parlamentar a cheltuit în 2007, lunar, aproximativ 7.000 euro din bugetul de stat

Institutul pentru Politici Publice a prezentat, joi, cea mai recentă analiză privind costurile publice pentru toate activităţile unui parlamentar, din perioada noiembrie 2006 - mai 2008.

"Din analiza informaţiilor trunchiate şi greu descifrabile cu privire la indemnizaţii, cazarea în Bucureşti, la hotel sau în alte spaţii, suma forfetară acordată pentru biroul parlamentar, diurna de deplasare pentru prezenţa la lucrările Parlamentului, diurna de deplasare în circumscripţie, cazarea în circumscripţie, deplasările externe, telefonul mobil plătit de Parlament etc., Institutul pentru Politici Publice a calculat care au fost cheltuielile pe o lună cu un parlamentar în 2007, respectiv 24.237 lei, aproximativ 7000 euro", se arată în raport.

Directorul IPP, Violeta Alexandru, a ţinut să menţioneze că nu suma cheltuită de fiecare parlamentar i se pare mare, în condiţiile în care, în alte state membre UE, doar indemnizaţia primită de un parlamentar este de circa 7000 euro, ci lipsa unui control al acestor cheltuieli.

Ea a mai arătat că suma destinată unui birou parlamentar este de 2700 euro lunar, ceea ce, din punctul ei de vedere, nu este o sumă mare. "Suma nu este mare, dacă parlamentarul are de gând să aibă o activitate susţinută. Dar gestionarea acestor bani nu este eficientă", a declarat directorul IPP.

Directorul IPP s-a referit la situaţiile în care parlamentarii nu cheltuie toţi banii disponibili pentru birourile din teritoriu, fapt care ar sugera două variante: că parlamentarii dispun de la fonduri private, ceea ce ar putea duce la trafic de influenţă, sau că parlamentarii nu-şi fac datoria faţă de electorat.

Fostul senator Dan Voiculescu a fost dat ca exemplu pentru că nu a cheltuit niciu leu în acest sens, iar actualul primar General, Sorin Oprescu, pentru că a cheltuit destul de mult în luna mai a anului 2008, lună electorală, respectiv 13,941 lei (circa 3800 euro).

"Cheltuielile pentru un birou parlamentar, după părerea noastră, ar trebui suplimentate. Credem că zona de relaţii cucetăţenii, în teritoriu, ar trebui să concentreze fondurile, nu pe diurna privind prezenţa la lucrările Camerei, în această zonă (de relaţii cu cetăţenii – n.r.), dar coroborată cu o atenţie sporită privind modul de cheltuire, cu o atenţie crescută privind tipurile de cheltuieli, modul în care se efectuează şi cu o transparenţă totală faţă de orice fel de angajament comercial, furnizor de servicii sau de obiecte din plan local", a mai precizat Alexandru.

De asemenea, Violeta Alexandru a cerut conducerilor celor două Camere ale Legislativului transparenţă în cheltuirea fondurilor publice şi postarea acestor informaţii pe site-urile Camerei Deputaţilor şi Senatului.

La rândul său, directorul adjunct al IPP, Adrian Moraru, şi-a manifestat neîncrederea în viitoarelor controale pe care inspectorii Curţii de Conturi le vor face celor două Camere ale Legislativului, în condiţiile în care noul preşedinte al instituţiei este Nicolae Văcăroiu, pe care l-a catalogat ironic "un mare amic al transparenţei din acest mandat".

"Ne-ar mira ca lucrurile să se schimbe în viitor, ca viitoarele controale pe care le vor face cei îndreptăţiţi să verifice cheltuirea acestor bani să aducă o schimbare", a declarat Moraru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici