Un senator PNL îl critică pe ministrul Sănătăţii: Rafila îi dezamăgeşte pe bolnavii de cancer

Senatorul PNL, Nicoleta Pauliuc, susţine că blocarea Planului naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului de către Ministerul Sănătăţii poate duce la pierderea de vieţi. Rafila îi dezamăgeşte pe bolnavii de cancer, mai spune Pauliuc.

224 afișări
Imaginea articolului Un senator PNL îl critică pe ministrul Sănătăţii: Rafila îi dezamăgeşte pe bolnavii de cancer

Ministrul Rafila

Nicoleta Pauliuc a criticat decizia ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, de a bloca implementarea Planului naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului (PNCC) sub pretextul necesităţii modificării anumitor programe incluse în acesta.

Pauliuc a mai spus că blocarea ar putea duce la pierderea de vieţi omeneşti în condiţiile în care experţii europeni în sănătate vorbesc despre „o epidemie de cancere” după pandemie, pentru că multe diagnostice nu s-au pus la timpul corect.

„Bolnavii de cancer şi-au dorit foarte mult transpunerea Planului Naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului în lege. (...) Stăm însă toţi cu gâturile lungite şi aşteptăm de la Ministerul Sănătăţii normele de aplicare şi finanţare concretă a tuturor programelor sectoriale asupra cărora ne-am înţeles – pentru că trebuie subliniat faptul că Planul anti-cancer s-a născut dintr-un consens între bolnavi, reprezentanţii sistemului sanitar, dar şi decidenţii politici. Cu părere de rău, constatăm acum că domnul Rafila îi dezamăgeşte pe bolnavii de cancer şi-i lasă pradă disperării pe mulţi dintre cei pentru care timpul înseamnă şansa la salvarea propriei vieţi. Nu vreau să fiu patetică, dar nici nu ne putem juca aşa cu vieţile oamenilor”, a declarat senatorul PNL Nicoleta Pauliuc.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, este printre semnatarii Legii 293/2022 prin care Planul Naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului a fost transpus în lege, mai susţine reprezentanta PNL.

„Domnul Rafila a avut tot timpul din lume în 2022 să spună că Planul nu era bun, aşa cum afirmă acum. Faptul că s-a trezit acum, cu doar o lună înainte de rotativa guvernamentală să blocheze o lege votată şi pe care este obligat legal şi constituţional să o aplice, este nedrept pentru toţi bolnavii de cancer care aşteaptă o salvare. Mi-au scris mii de oameni că aşteaptă ca măsurile din plan să se aplice şi vedem că ministrul Rafila acţionează după bunul plac, nesocotind legea şi drepturile pacienţilor”, a precizat Nicoleta Pauliuc.

Potrivit reprezentantei PNL, în România, anual, sunt depistate aproximativ 100.000 de cazuri de afecţiuni oncologice şi aproape 55.000 de români mor din cauza acestei boli.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
senator,
minister,
cancer

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici