Un senator al PSD propune ca pensiile ce depăşesc 10.000 de lei să fie impozitate cu 90%

Un proiect de lege depus de senatorul PSD Liviu Pop prevede impozitarea cu 90% a sumelor ce depăşesc 10.000 de lei din pensia lunară. Sumele de până în 10.000 de lei din pensia lunară sunt impozitate cu 10%, potrivit aceluiaşi proiect aflat în lucru la Comisiile din Senat.

1386 afișări
Imaginea articolului Un senator al PSD propune ca pensiile ce depăşesc 10.000 de lei să fie impozitate cu 90%

Un senator PSD propune ca pensiile ce depăşesc 10.000 de lei să fie impozitate cu 90%

Senatorul PSD Liviu Pop a depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea articolului 101 din Legea nr. 227 din 8 septembrie 2015 privind Codul fiscal.

Conform proiectului, se aplică un impozit de 10% pe pensiile lunare de până în 10.000 de lei.

"Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil de până la 10.000 lei lunar din pensii", arată actul normativ.

Textul legsilativ în vigoare arată că "impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 16% asupra venitului impozabil lunar din pensii".

De asemenea, "pentru venitul impozabil de peste 10.000 lei lunar din pensii se aplică o cotă de impunere de 90%".

Senatorul social-democrat consideră necesară aplicării supraimpozitării "pensiilor mari" deoarece există o discrepanţă "foarte mare" între pensiile medii de 1.150 de lei şi alte categorii precum pensiile de serviciu, care pot ajunge până la 73.890 de lei.

"Având în vedere faptul că în România există o discrepanţă foarte mare între pensiile din sistemul public de pensii, care sunt în medie la un nivel de 1150 de lei, comunicat pentru luna martie 2019 şi alte categorii de pensii, în special pensiile de serviciu, care depăşesc praguri de bun simţ ale veniturilor, ajungând la cuantumuri astronomicer de câteva zeci de mii de lei sau chiar mai mult, până la suma de 73.890 de lei, bani pe care îi primeşte, conform informaţiilor publice, un fost magistrat, suma din care impozitul reţinut este de doar 7.189 de lei, considerăm necesar să aplicăm o supraimpozitare a pensiilor mari", arată expunerea de motive înscrisă la Senat.

Iniţiativa legislativă, depusă în luna aprilie, a fost trimisă pentru raport, joi, la trei comisii parlamentare din Senat: Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital; Comisia pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi; Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială. Acestea au termen prima parte a lunii septembrie pentru a emite raport pe actul normativ.

Camera Deputaţilor este forul legislativ decizional în acest caz.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat, luni, că în şedinţa Comitetului Executiv Naţional PSD, s-a convenit, de principiu, un plafon de 10.000 de lei pentru pensiile speciale, celor care depăşesc această sumă urmând a le fi aplicată o „taxă de solidaritate". Eugen Teodorovici a precizat că actul normativ, după ce va fi adoptat de Guvern, va ajunge la Parlament, „unde se va vedea varianta agreată”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici