Un vicepreşedinte ALDE îl acuză şi el pe Lazăr că minte: Consideră că astfel îşi salvează scaunul de procuror general

Vicepreşedintele ALDE Marian Cucşa a declarat că Augustin Lazăr vrea să-şi salveze scaunul de procuror general minţind în privinţa HG şi că acesta trebuie să dea socoteală pentru protocolul semnat cu SRI, în condiţiile unei decizii a CCR care stipula că SRI nu se poate implica în cercetarea penală.

732 afișări
Imaginea articolului Un vicepreşedinte ALDE îl acuză şi el pe Lazăr că minte: Consideră că astfel îşi salvează scaunul de procuror general

Foto: Facebook/Marian Cucsa

”Procurorul general dovedeşte că ridicolul nu mai contează atunci când vine vorba să îşi salveze pielea. Augustin Lazăr speră că prin manipulare poate să justifice faptul că a ţinut la saltea protocoalele secrete încheiate de procuratură cu serviciul de informaţii, dar mai ales propriul protocol semnat cu SRI. Acesta consideră că folosind minciuna va reuşi să arunce vina semnării unor protocoale ilegale. Ceea ce pierde din vedere procurorul general, atunci când vorbeşte de HG 231 din 2005, este că această hotărâre nu face referire la protocoale secrete, la protocoale prin care să se adauge la lege, prin care SRI devine organ de cercetare penală. Dacă analizăm cu atenţie vom vedea că HG nu face decât să enunţe o serie de principii pe care se bazează lupta împotriva corupţiei, printre care statul de drept, domnia legii sau apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Nicidecum nu se vorbeşte despre protocoale secrete în forma adoptată de Parchetul General şi SRI, care au încălcat grav legea şi drepturile românilor”, a declarat, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX, Marian Cucşa.

El afirmă că nicăieri în HG nu se vorbeşte despre un proces inechitabil, despre ascunderea probelor faţă de învinuiţi.

”Nu se face referire în HG despre echipele mixte sau despre faptul că procurorii trebuie să raporteze agenţilor SRI. Acestea sunt doar invenţii ale unor minţi înrădăcinate în vechea gândire comunisto-securistă. În calitate de vicepreşedinte al comisiei SRI am avut posibilitatea să văd protocoalele - şi cele care încă nu sunt publice - şi pot să spun că nici unul dintre acestea nu are legătură cu HG menţionată de Parchetul General, ori cu vreo altă lege în vigoare. De ce? Pentru că nicăieri în legislaţia noastră nu se vorbeşte despre protocoale secrete între servicii şi procurori. În disperarea sa de a-şi salva scaunul şi pielea, Augustin Lazăr este de părere că minţind va rezolva ceva. Ei bine nu se pune problema de aşa ceva. Procurorul general trebuie să dea socoteală pentru activitatea sa şi mai ales pentru protocolul semnat cu SRI, în condiţiile unei decizii a CCR care stipula că SRI nu poate să se implice în cercetarea penală”, a adăugat Cucşa.

În opinia vicepreşedintelui ALDE, pentru Augustin Lazăr respectarea Constituţiei este facultativă.

”El nu a respectat Constituţia nici când Kovesi a încălcat-o, nici când a semnat acel protocol. Nicăieri în legislaţia românească nu se vorbeşte despre încheierea de protocoale secrete care să ducă la o conlucrare a serviciilor şi procuraturii în sensul de a lucra dosare împreună, de a da verdicte împreună. Acestea sunt doar reminiscenţe ale unei perioade care speram că a apus. Augustin Lazăr foloseşte tehnici specifice unui procuror comunist, tehnici precum manipularea şi dezinformarea. Procurorul general este încă ancorat în metodele folosite de procuratură înainte de 1989. Procurorul general nu trebuie să mai fugă şi să se mai ascundă în spatele unor scuze puerile, ci trebuie să răspundă zecilor de acuzaţii care i se aduc. Acestea nu sunt puţine. Augustin Lazăr a pus justiţia între paranteze prin semnarea protocolului cu SRI şi a devenit complice la abuzurile făcute de unii procurori. Azi, cel care în urmă cu câteva luni spunea că nici nu vrea să audă de protocoale şi că acestea încalcă legea, acum vrea cu orice preţ ca protocoalele să fie scoase curate ca lacrima şi, de ce nu, chiar să continue”, a conchis liderul ALDE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici