Ungureanu: Premierul şi ministrul de Finanţe trebuie să fie audiaţi în Parlament pe tema bugetului

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că este necesară, de urgenţă, audierea în Parlament, în comisii şi în plen, a premierului şi ministrului de Finanţe, pentru ca aceştia să dea detalii despre starea bugetului ţării.

765 afişări
Imaginea articolului Ungureanu: Premierul şi ministrul de Finanţe trebuie să fie audiaţi în Parlament pe tema bugetului

Mihai Răzvan Ungureanu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mihai Răzvan Ungureanu l-a criticat pe Victor Ponta pentru afirmaţia privind resursele bugetare şi a apreciat că spusele prim-ministrului reprezintă "o enormă probă de incompetenţă şi amatorism pe seama întregii ţări".

"Asemenea declaraţii, precum cea făcută de premierul Ponta, are impact imediat asupra pieţelor financiare internaţionale şi asupra credibilităţii financiare a României, declaraţia premierului putând fi interpretată, în cel mai critic mod, şi ca anunţ al pericolului de intrare de incapacitate de plată pentru obligaţiile bugetare interne. Este absolut incredibil ce a declarat premierul Ponta, credem că este necesară o audiere de urgenţă în Parlament, în faţa Comisiilor de buget-finanţe şi apoi în Plen în care premierul şi ministrul de Finanţe să detalieze starea bugetului ţării, motivele pentru care nici până acum nu avem un proiect de lege al bugetului pe 2013, lucru aflat împotriva legii. La capătul acestei situaţii trebuie să se afle demisia întregului Cabinet", a precizat Mihai Răzvan Ungureanu, copreşedinte al Alianţei România Dreaptă.

El a arătat că, potrivit legii, atunci când se face o rectificare bugetară, Cabinetul trebuie să se asigure că are resurse financiare pentru tot anul. "Or premierul Ponta a făcut rectificare bugetară şi ne anunţă că în noiembrie nu mai are bani. În aprilie, Guvernul Ungureanu se angaja la o rectificare bugetară prin care propunea menţinerea deficitului pentru anul în curs, în limita 1,9 procente din PIB, creşterea salariilor administraţiei publice cu 15 procente începând cu luna iulie, menţinerea investiţiilor de capital prin bugetul de stat şi asigura cofinanţarea pentru atragerea de fonduri structurale în cuantum de 6 miliarde de euro. În august, Guvernul Ponta efectuează o rectificare bugetară prin care măreşte deficitul de la 1,9 la 2,25% din PIB, ca să aibă mai mulţi bani de cheltuit, creşte salariile cu doar opt procente şi promite o creştere de şapte procente pentru luna decembrie, care ar avea impact în 2013. Şi mai mult, scoate 1,6 miliarde de lei de la cheltuieli de capital, în special de la cofinanţarea pe fonduri structurale. Investiţiile de capital sunt principala componentă a creşterii economice. Guvernul Ponta taie 1,6 milioane de lei de la cheltuieli de capital", a explicat Mihai Răzvan Ungureanu.

În opinia fostulu premier "Guvernul Ponta cheltuieşte enorm" şi nu se ştie unde se duc banii.

"Altfel spus, Guvernul Ponta cheltuieşte enorm, nu ştim unde se duc banii, dacă nu în măsuri populiste fără niciun impact economic imediat şi în buzunarele clientelei politice, necosotind faptul că anul 2013 va fi şi mai dificil din punct de vedere financiar pe seama incompetenţei guralive a guvernului Ponta", a mai spus Mihai Răzvan Ungureanu.

Premierul Victor Ponta a afirmat că prioritatea actuală a Guvernului este identificarea fondurilor pentru funcţionarea spitalelor, plata unei părţi din pensii şi activitatea Ministerului Administraţiei şi Internelor, deoarece construcţia bugetară nu prevede nicio resursă pentru ultimele 45 de zile ale anului.

"Prioritatea numărul unu în acest moment a Guvernului este finalizarea anului 2012, pentru că începând cu 15 noiembrie - aşa s-a prevăzut anul trecut în buget - nu există nicio resursă pentru funcţionarea spitalelor, pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru o parte din pensii şi atunci, profitând de încasări mai bune la buget, un trend care s-a confirmat şi în trimestrul III, şi rearanjând cheltuielile, prioritatea numărul unu este să ştiu că până la 31 decembrie 2012 pensii, salarii, funcţionarea instituţiilor publice şi încălzirea putem să le asigurăm, evident cu un buget pentru 2013", a spus Ponta, la emisiunea "După 20 de ani" de la PRO TV.

Premierul a explicat astfel că a constatat că fosta administraţie a aprobat un buget din care lipseşte finanţarea aferentă ultimelor 45 de zile din acest an, în condiţiile în care cererile de alocări însumează 3,5 miliarde lei, reprezentând necesarul minim până la sfârşitul anului. Din totalul acestei sume, 200 milioane lei trebuie alocate primăriilor pentru indemnizaţiile destinate însoţitorilor persoanelor cu dizabilităţi.

Ulterior, Ponta a declarat duminică, la Iaşi, că sunt bani pentru pensii, salarii, indemnizaţii şi pentru funcţionarea instituţiilor statului, până la sfârşitul anului, fondurile necesare în acest sens urmând să fie realocate din alte părţi.

"Avem bani pentru pensii, salarii, indemnizaţii şi pentru funcţionarea instituţiilor statului, dar realocându-i din alte părţi", a afirmat, duminică, la Iaşi, într-o conferinţă de presă, premierul.

Victor Ponta a reclamat că s-a ajuns în această situaţie pentru că fostul Guvern a construit bugetul doar pentru primele zece luni ale anului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici