Urban: Dată fiind decizia CC în cazul Cernea, alegerile din Colegiul 19 ar trebui amânate

Senatorul PDL Iulian Urban, vicepreşedinte al Comisiei juridice din Senat, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că dată fiind decizia Curţii Constituţionale în cazul Remus Cernea, data alegerilor din Colegiul 19 ar trebui prelungită, pentru ca acesta să aibă timp pentru campanie.

38 afișări
Imaginea articolului Urban: Dată fiind decizia CC în cazul Cernea, alegerile din Colegiul 19 ar trebui amânate

Urban: Dată fiind decizia CC în cazul Cernea, alegerile din Colegiul 19 ar trebui amânate (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Urban a arătat că, din punctul său de vedere, odată ce Curtea Constituţională a dat acest verdict, prin care independenţii pot candida la alegerile parţiale, iar Remus Cernea apucase să se înscrie în cursa electorală, în mod normal ar trebui să se adopte o nouă dată pentru alegerile din Colegiul 19, pentru ca acesta să aibă timp de campanie electorală şi să recupereze handicapul faţă de ceilalţi candidaţi.

"Dacă nu se va face acest lucru, mai ales în lumina deciziei CC, Remus Cernea va putea să ceară instanţei de judecată suspendarea datei alegerilor şi, dacă nu găseşte înţelegere pe plan naţional, se poate duce la CEDO", a mai spus senatorul PDL.

El a arătat că dacă prin decizia Curţii mai mult s-au complicat lucrurile, pentru că acum alegerile din Colegiul 19 ar trebui să fie întârziate cu două trei săptămâni pentru a-i permite şi acestui candidat să se alinieze la cursa electorală.

Despre decizia CC, care a admis excepţia de neconstituţionalite ridicată de Remus Cernea cu privire la prevederi ale Legii privind alegerea deputaţilor şi senatorilor, excepţie ce fusese respinsă în ianuarie de aceeaşi Curte, Urban a spus că aceasta este o instituţie care ar trebui să îşi respecte propria jurisprudenţă.

"Din păcate, decizia în cazul Remus Cernea este fix ca aceea dată în cazul ANI, pentru că, după ce anterior spusese că legea este în regulă, acum spune invers", a arătat Urban, apreciind că în cazul lui Remus Cernea consideră salutară decizia Curţii Constituţionale.

"CCR trebuie să interpreteze dispoziţiile Constituţiei. În cazul lui Cernea, aceste dispoziţii nu s-au modificat faţă de astă toamnă, iar asta denotă că în mod evident abia acum Curtea a reparat greşeala pe care a făcut-o în toamnă. Curtea ar trebui să fie lăsată să îşi modifice jurispridenţa numai în contextul în care se modifică Constituţia", a mai spus Iulian Urban, precizând că aceste modificări de jurisprudenţă ale Curţii sunt în neregulă din punct de vedere logic, ţinând cont că legea fundamentală nu s-a schimbat.

Potrivit acestuia, dacă CC spune odată într-un fel şi apoi ia o altă decizie, riscă să bulverseze ordinea constituţională şi să îi facă pe constituţionabili să nu mai înţeleagă ce se întâmplă.

Independenţii pot candida la alegerile parţiale, ca urmare a deciziei de marţi a Curţii Constituţionale, care a admis excepţia de neconstituţionalite ridicată de Remus Cernea cu privire la prevederi ale Legii privind alegerea deputaţilor şi senatorilor, excepţie ce fusese respinsă în ianuarie de CC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici