USR a publicat acordul politic propus PNL pentru a susţine învestirea Guvernului Orban

USR a publicat, marţi, acordul politic propus PNL pentru ca parlamentarii Uniunii să voteze pentru învestirea guvernului Orban, liderul formaţiunii, Dan Barna, afirmând că mai sunt doar câteva formulări asupra cărora vor cădea de acord în zilele următoare.

1192 afișări
Imaginea articolului USR a publicat acordul politic propus PNL pentru a susţine învestirea Guvernului Orban

USR a publicat acordul politic propus PNL pentru a susţine învestirea Guvernului Orban

„USR consideră că soluţia corectă, discutată şi cu preşedintele, discutată şi cu premierul desemnat, este aceea a alegerilor anticipate. Preşedintele României a decis, însă, că acestea nu sunt o soluţie în acest moment. Am încercat apoi, şi aţi văzut zilele trecute, să verificăm dacă există o majoritate pentru susţinerea propunerii de premier, ceea ce s-a întâmplat ieri în Parlament a dovedit că nu există această majoritate. Astăzi, am venit la consultări cu o propunere de acord politic, în care am introdus priorităţile pe care USR le consideră necesar a fi introduse în agenda viitorului guvern. Obiectivul alegerilor anticipate rămâne pe masă, în termen scurt după alegerile prezidenţiale şi după adoptarea bugetului de stat. Premierul desemnat a fost de acord, mai sunt doar câteva formulări asupra cărora vom cădea de acord în zilele următoare”, a declarat preşedintele USR, Dan Barna.

Documentul conţine, potrivit USR, atât angajamentul celor două partide pentru înfăptuirea unor reforme reale de care România are nevoie – în domeniul Justiţiei, economiei, legislaţiei electorale şi mediului -, cât şi condiţii pe care trebuie să le îndeplinească viitoarea echipă guvernamentală.

”Nu în ultimul rând, USR a propus PNL ca ambele partide să susţină măsuri privind profesionalizarea administraţiei prin eliminarea provizoratului şi numirilor politice în funcţii publice de conducere, inclusiv în Educaţie, concursuri organizate transparent, guvernanţă corporativă reală pentru companiile de stat. În principiu, toate măsurile cerute de liderii USR au fost acceptate de premierul desemnat Ludovic Orban. Varianta finală a acordului politic va fi dată publicităţii în zilele următoare”, se arată în comunicat USR remis MEDIAFAX.

Redăm varianta de acord politic propusă liberalilor de USR:

”Acord politic

Uniunea Salvaţi România, reprezentată de dl. Dan Barna, în calitate de preşedinte şi Partidul Naţional Liberal, reprezentat de dl. Ludovic Orban, în calitate de preşedinte încheie prezentul acord politic, prin care cele două partide:

Se angajează să implementeze recomandările MCV şi să pună în acord legile Justitiei cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO. Cele două partide vor depune toate eforturile pentru a repara răul produs de PSD în Justiţie. Următoarele obiective sunt prioritare şi vor fi susţinute cu toate forţele şi pe toate căile avute la dispoziţie:

Abrogarea Legii recursului compensatoriu
Desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie
Renunţarea la pensionarea anticipată a magistraţilor care ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020
Adoptarea iniţiativei cetăţeneşti Fără Penali în Funcţii Publice

Se angajează să facă toate demersurile pentru următoarele modificări ale legislaţiei electorale care contribuie la întărirea democraţiei:

Revenirea la alegerea primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene prin vot în 2 tururi
Reducerea numărului de semnături la un prag rezonabil pentru toate tipurile de alegeri
Corecta reprezentare a Diasporei în Parlamentul României
Scurtarea termenelor de organizare a alegerilor anticipate

Următoarele măsuri şi principii economice sunt prioritare şi vor fi susţinute, inclusiv în alcătuirea bugetului de stat:

Abrogarea OUG “Lăcomiei” 114, cu excepţia facilităţilor pentru domeniul construcţiilor.
Desfiinţarea pensiilor speciale (pensii de serviciu si indemnizatii pentru limita de varsta) şi plafonarea pensiilor speciale care nu pot fi eliminate complet.
Nu se vor creşte taxe şi impozite. Reducerea impozitării muncii pe salariul minim.
Prioritizarea investiţiilor în proiecte mari de infrastructură, în special autostrăzi şi căi ferate pe coridoarele europene TEN-T (de ex. autostrăzile A1, A8, A3, A7, A6, A10, A13).

Tăierile ilegale de păduri, calitatea aerului, poluarea şi gestionarea deşeurilor sunt probleme critice ale României. Următoarele măsuri de mediu şi patrimoniu vor fi susţinute cu prioritate:

Reluarea procesului de includere a Roşiei Montane în UNESCO.
Finalizarea şi operaţionalizarea aplicaţiei​ Inspectorului Pădurii şi a SUMAL şi finaţarea Inventarului Forestier Naţional ciclul 3.
Aprobarea limitelor INSPIRE ale ariilor protejate şi reintroducerea prin custodiilor pentru ONG-uri
Demararea proiectului de reparare şi de extindere a reţelei naţionale de monitorizare a calităţii aerului

Propunerea României de comisar european va fi o persoană competentă şi integră, nominalizată în urma consultării partidelor şi audiată în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Cele două partide se angajează să susţină măsuri privind profesionalizarea administraţiei, precum eliminarea provizoratului şi numirilor politice în funcţii publice de conducere, inclusiv în Educaţie, concursuri organizate transparent, guvernanţă corporativă reală pentru companiile de stat.

Guvernul va fi format din persoane integre, care nu sunt trimise în judecată sau nu au fost condamnate definitiv pentru pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, nu au obţinut lucrări, diplome sau alte titluri ştiinţifice prin plagiat sau furt intelectual şi care nu au colaborat cu fosta Securitate.

USR şi PNL susţin că soluţia cea mai bună pentru rezolvarea crizei politice o reprezintă alegerile anticipate şi vor relua după alegerile prezidenţiale eforturile de negociere a unui pact politic care să ducă la ​ organizarea de alegeri anticipate.

Pe baza prezentului acord, USR se angajează să acorde votul de învestitură guvernului format de dl. Ludovic Orban”.

Taguri:
usr,
pnl,
guvern

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici