USR anunţă depunerea unor modificări la Regulamentul Camerelor pentru creşterea transparenţei

USR va depune, în cursul acestei săptămâni, o serie de propuneri care vizează modificarea Regulamentelor celor două Camere ale Parlamentului şi prin care se intenţionează creşterea gradului de transparenţă a lucrărilor Legislativului.

965 afișări
Imaginea articolului USR anunţă depunerea unor modificări la Regulamentul Camerelor pentru creşterea transparenţei

USR anunţă depunerea unor modificări la Regulamentul Camerelor pentru creşterea transparenţei (Imagine: ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO)

„Parlamentul are cea mai scăzută cotă de încredere în rândul populaţiei şi singura modalitate de a recâştiga încrederea cetăţenilor este să le spunem în mod deschis ce facem, să facem activitatea transparentă”, a precizat, în acest sens, liderul USR Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă susţinută luni la Parlament.

La rândul său, deputatul USR Cătălin Drulă a precizat că USR propune un set de măsuri concrete pentru a avea un Parlament mai transparent, mai deschis şi în care cetăţenii să poată participa în procesul legislativ mult mai uşor.

El a spus că printre aceste propuneri se numără în primul rând înregistrarea şi transmiterea live a tuturor şedinţelor de Comisii şi consemnarea în mod electronic a votului membrilor din Comisii.

„Aceste Comisii în momentul de faţă şi şedinţele lor nu sunt decât prin excepţie transmise tv sau înregistrate pe site. Nu ştim cum au votat cei din comisii decât dacă avem un insider, de multe ori un USR-ist care să ne spună ce s-a întâmplat acolo”, a spus Drulă.

El a arătat că alte propuneri privesc depunerea de amendamente, care ar trebui să fie disponibile încă de la momentul depunerii lor, dar şi de utilizarea formatelor editabile.

„Ultimă măsură din setul pe care l-am propus este să avem o platformă de consultare publică care să fie la nivelul anului 2016, prin care publicul să vadă ce iniţiative sunt astăzi în discuţie, să poată să pună comentarii. Sperăm să fie adoptate şi ar reprezenta o mică revoluţie pentru transparenţă şi pentru participarea cetăţenilor în procesul legislativ”, a mai spus Drulă.

La rândul său, liderul USR Nicuşor Dan a spus că a agreat cu preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, ca şedinţele de comisii să fie înregistrate video şi puse online în momentul în care sunt înregistrate, dar şi ca de miercuri seara să fie distribuite deputaţilor programul şi ordinea de zi a şedinţelor care vor avea loc săptămâna viitoare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici