Călin Popescu Tăriceanu: O dezbatere în Parlament ar întări poziţia preşedintelui în negocierile privind Brexit

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică, că o dezbatere în Parlament ar întări poziţia pe care preşedintele Klaus Iohannis o va avea în cadrul viitoarelor negocieri privind Brexit. Şeful Senatului a admis însă că preşedintele nu este obligat să se consulte cu Parlamentul.

1928 afișări
Imaginea articolului Călin Popescu Tăriceanu: O dezbatere în Parlament ar întări poziţia preşedintelui în negocierile privind Brexit

Călin Popescu Tăriceanu: O dezbatere în Parlament ar întări poziţia preşedintelui în negocierile privind Brexit (Imagine: Alexandru Dobre/ Mediafax Foto)

”Există o decizie a Curţii Constituţionale care îi dă posibilitatea preşedintelui să se ducă la Bruxelles, el nu trebuie să ia neapărat aprobare de la Parlament, dar o dezbatere în Parlament nu ar face decât să îi întărească poziţia preşedintelui în cazul în care doreşte să apere interesele României”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, duminică, la B1 Tv.

Şeful Senatului a dat exemplu şi modul în care procedează alte state europene.

”În toate ţările europene, înainte de Consiliul European, mai ales când se iau decizii foarte importante, prim miniştrii sau preşedinţii se duc în parlamentele naţionale, unde se face o dezbatere foarte consistentă, se adoptă un punct de vedere şi întotdeauna acei prim miniştri care au în spate o astfel de poziţie exprimată de Parlament, au şi un cuvânt mai greu în negocierile pe care le fac, în sprijinirea propriilor poziţii, în susţinerea propriilor poziţii. Aşa ar fi necesar, mai ales că este o chestiune de interes naţional, nu este o problemă îngustă în care preşedintele poate să decidă cu unul singur”, a mai spus Tăriceanu.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a precizat, joi, că formaţiunea sa îi propune preşedintelui Klaus Iohannis să iniţieze consultarea partidelor politice, în perspectiva participării României la dezbaterile privind viitorul Europei, pentru stabilirea unei viziuni comune care să fie promovată unitar.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici