USR, despre declanşarea procedurii de infringement: PSD şi ALDE împing România spre sancţiuni din partea Comisiei Europene din cauza OUG 114

Reprezentanţii USR au afirmat că din cauza plafonării preţului la gaze, prevăzută în OUG 114, practică mai mult comunistă decât europeană, Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement la adresa României.

159 afișări
Imaginea articolului USR, despre declanşarea procedurii de infringement: PSD şi ALDE împing România spre sancţiuni din partea Comisiei Europene din cauza OUG 114

USR, despre declanşarea procedurii de infringement: PSD şi ALDE împing România spre sancţiuni din partea Comisiei Europene din cauza OUG 114

„Comisia Europeană a notificat guvernul de la Bucureşti asupra faptului că OUG114/2018 încalcă dispoziţiile Directivei privind gazele naturale şi Regulamentului privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale. Încă din luna decembrie USR a avertizat că, prin infama ordonanţă 114/2018, Guvernul încalcă principiile europene de funcţionare a unei pieţe libere şi nu a fost adoptată cu scopul de a-i proteja pe consumatorii casnici din România. Scăderea de preţ a producţiei de gaze naturale riscă să fie, de fapt, în avantajul câtorva furnizori, iar consumatorul să plătească acelaşi preţ”, a transmis USR, printr-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

USR consideră că CE vine să confirme că stabilirea preţurilor din pixul unor politicieni pentru producţia internă de gaze naturale contravine regulilor concurenţiale din Uniunea Europeană.

„USR a spus încă de când a fost adoptată această ordonanţă că va pune economia României pe butuci. Aprovizionarea cu gaze a ţării din resurse interne este ameninţată, iar consumatorii cu venituri mici care trebuiau protejaţi au fost, în realitate, abandonaţi. Plafonarea preţului unui bun seamănă, mai mult, cu o practică comunistă, nu cu una europeană, acolo unde preţurile sunt fixate în baza unui raport cerere-ofertă. De fapt, această Ordonanţă nu serveşte intereselor României, ci pe cele personale ale unui grup care a pus mâna pe justiţia şi economia acestei ţări şi de care trebuie să scăpăm cât mai repede!”, a declarat deputatul USR, Cristian Prună.

Reprezentanţii USR mai spus că „guvernul trebuie să adopte măsuri reale de protecţie a consumatorului cu venituri mici şi să implementeze strategii de reducere şi optimizare a consumului de energie”, însă „PSD şi ALDE au preferat, de fapt, să-şi arate în cel mai maiestuos mod cu putinţă incompetenţa şi desconsiderarea cetăţeanului precum şi a obiectivelor strategice ale României”.

Comisia Europeană a demarat mai multe proceduri ce vizează România, referitoare la neîndeplinirea obligaţiilor de stat membru (infringement), pentru piaţa energiei, servicii financiare, implementarea unor norme UE şi legislaţia privind protecţia consulară.

„O scrisoare de punere în întârziere a fost emisă pentru nepunerea corectă în aplicare a anumitor cerinţe prevăzute de Directiva privind gazele naturale (Directiva 2009/73/CE) şi de Regulamentul privind siguranţa furnizării de gaze [Regulamentul (UE) 2017/1938]. Aceste instrumente vizează asigurarea competitivităţii pe pieţele gazelor din UE, garantând în acelaşi timp aprovizionarea în condiţii de securitate a gospodăriilor şi a altor clienţi care necesită o protecţie specială. În urma analizării măsurilor legislative adoptate de România în decembrie 2018, Comisia a constatat că sistemul preţurilor angro reglementate nou introduse pe piaţa gazelor din România este contrar cerinţelor juridice ale UE”, precizează Comisia Europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici