USR îi va solicita Avocatului Poporului să atace la CCR Ordonanţa pe legile Justiţiei

Reprezentanţii USR au anunţat, marţi, că vor cere Avocatului Poporului să atace la CCR ordonanţa de urgenţă pe legile Justiţiei, adoptată de Executiv. Ei a fucut apel la Comisia Europeană să intervină pentru că România legiferează împotriva MCV şi a Tratatelor UE.

176 afișări
Imaginea articolului USR îi va solicita Avocatului Poporului să atace la CCR Ordonanţa pe legile Justiţiei

USR îi va solicita Avocatului Poporului să atace la CCR Ordonanţa pe legile Justiţiei

„USR transmite că pentru adoptarea OUG-ului erau necesare dezbateri şi recomandări ale partenerilor europeni pentru a vedea în ce măsură deciziile luate de Tudorel Toader sunt corecte, însă tot procesul a fost netransparent şi modificat după bunul plac al celor care conduc PSD-ALDE. USR îi va solicita Avocatului Poporului să atace acest OUG la CCR, mai ales în contextul în care bugetul lui Victor Ciorbea a fost crescut pentru sesizările la Curtea Constituţională. De asemenea, USR va face apel şi către organismele internaţionale. USR consideră că în acest moment Comisia Europeană trebuie să intervină, deoarece modul în care se legiferează în România este împotriva Tratatelor UE şi MCV. Mai mult, USR este dispus să ajungă în faţa Curţii Europene de Justiţie pentru a apăra justiţia din România”, au transmis reprezentanţii USR, într-un comunicat remis, marţi, MEDIAFAX.

Deputatul USR Stelian Ion a declarat că prin OUG adoptat, marţi, de Executiv Dragnea şi Tăriceanu acaparează cele mai importante instituţii care luptă împotriva corupţiei din România: Parchetul General, DNA, DIICOT, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Vor să pună mâna pe absolut tot ce înseamnă justiţie în această ţară. Acest OUG nu a fost discutat sau anunţat. Este un OUG care aruncă în aer legile justiţiei, dincolo de răul făcut deja de către Parlament prin modificarea legilor. OUG-ul este o continuare a mutilării legilor justiţiei. În primul rând, Tudorel vine cu o modificare în ce priveşte numirea procurorilor de rang înalt. Avizul secţiei pentru procurori nu mai este necesar, va fi înlocuit de avizul plenului CSM, pentru că aşa cum observăm în ultimul timp, PSD are influenţă în această zonă a CSM-ului şi modifică legile astfel încât influenţa să-şi poată produce efectele cât mai uşor”, a afirmat Stelian Ion, potrivit sursei citate.

La rândul său, deputatul USR SIlviu Dehelean a atras atenţia că unul dintre efectele nocive al OUG este faptul că pe viitor, judecătorii vor putea fi numiţi la conducerea Parchetului General, DNA sau DIICOT. Această decizie este catalogată de Dehelean ca fiind o aberaţie, un judecător nu ar trebui să poată fi numit direct ca şef al unui Parchet, fără să aibă experienţă în cercetarea cauzelor penale şi instrumentarea dosarelor.

“Legile justiţiei pe care PSD-ALDE şi le-a făcut în anii trecuţi nu mai corespund nevoilor lor de a prelua Parchetele şi instanţele de judecată. Au ajuns astăzi la concluzia că nu pot să-i facă nimic preşedintelui Klaus Iohannis dacă nu vor numi la DNA un procuror favorabil, şi atunci, au schimbat legea, ce ştiu ei să facă cel mai bine. Acum obligă ca interimatul la DNA să nu dureze mai mult de 45 de zile. Adică şantajează preşedintele ţării, pe care îl vor acuza în viitor că blochează instituţia dacă întârzie”, a declarat Silviu Dehelean.

Şi PNL a anunţat, marţi, că va sesiza din nou Comisia de la Veneţia, după ce Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care modifică legile justiţiei. Liberalii acuză că măsurile PSD-ALDE vor duce la activarea Articolului 7 din Tratatul UE.

OUG pentru modificarea legilor justiţiei şi a unor regulamente privind admiterea la INM a fost adoptată, marţi, în şedinţa de Guvern, a anunţat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Ministrul a subliniat că propunerile de modificare au venit din partea CSM.

Actul normativ adoptat de Executiv prevede o serie de modificări, precum numirea procurorilor de rang înalt sau chiar atribuţiile şefului Secţiei de anchetă. Una dintre prevederi arată că şeful Secţiei de anchetă poate dispune asupra tuturor soluţiilor cu magistraţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici