USR: România, ultima care trimite planul de luptă contra excluziunii sociale a copiilor la Bruxelles

Guvernul PSD-PNL se laudă cu trimiterea către Bruxelles a planului naţional de luptă contra excluziunii sociale a copiilor, dar adevărul este că România e ultima ţară care trimite planul, iar Ministerul Familiei toacă bani degeaba, transmite USR.

101 afișări
Imaginea articolului USR: România, ultima care trimite planul de luptă contra excluziunii sociale a copiilor la Bruxelles

USR: România, ultima care trimite planul de luptă contra excluziunii sociale a copiilor la Bruxelles

„Termenul era martie 2022. Apoi, în octombrie 2022, PSD - prin vocea Gabrielei Firea - se lăuda că a trimis acest plan la Bruxelles, deşi planul nu era niciunde de găsit acolo şi niciun oficial nu a confirmat că l-ar fi primit. Acum, în ultima zi a lunii octombrie 2023, acelaşi PSD - prin vocea Nataliei Intotero - îşi propune să trimită acelaşi plan la Comisia Europeană. O face pentru că pe 3 noiembrie sunt convocaţi în Spania toţi coordonatorii să prezinte progresul şi s-ar fi văzut lipsa României, care nu doar că nu avea progres, dar nu avea nici măcar planul. Cine nu spune tot adevărul? PSD-ul Gabrielei Firea sau PSD-ul Nataliei Intotero?”, declară deputata USR Oana Ţoiu.

Potrivit USR, „de planul pe care România trebuia să-l prezinte la Bruxelles acum mai bine de un an şi jumătate depind alocări bugetare din fonduri europene. Şi ele, implicit, întârziate”.

Ţoiu apreciază că mai grav este că Guvernul Ciolacu încearcă să „fardeze” situaţia pe care să o raporteze partenerilor europeni.

„Guvernul încearcă să măsluiască din cifre succesul cincinal. Planul aprobat marţi îşi propune, la sfârşit de octombrie 2023, să pornească de la cifrele din… 2021, când, în vârful pandemiei, situaţia arăta, evident, mult mai rău ca astăzi. Astfel, Guvernul va putea să raporteze la anul un progres inexistent. Ani pierduţi şi încredere slăbită pentru că PSD se înghesuie la laude şi mai greu la fapte. Autoritatea Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, care trebuie să verifice calitatea serviciilor sociale, inclusiv cele pentru copii, este şi acum fără conducere, după ce domnul Budăi şi-a numit şi, apoi, demis colega de filială din Botoşani”, mai precizează Oana Ţoiu.

Guvernul Ciolacu a aprobat, în şedinţa de marţi, Planul Naţional de Acţiune pentru implementarea Garanţiei pentru Copii, elaborat de Autoritatea Naţională pentru Drepturile Copilului şi Adopţie şi coordonat de către Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.

Planul - menit să prevină şi să combată excluziunea socială prin garantarea accesului copiilor aflaţi în dificultate la un set de servicii esenţiale (precum cele de educaţie timpurie, sănătate, nutriţie sănătoasă, locuire sau protecţie socială) - este o obligaţie a României, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, şi ar fi trebuit să fie gata acum mai bine de un an şi jumătate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici