USR va solicita, marţi, Parlamentului să reînfiinţeze Comisia comună pentru Codul Electoral

Grupurile parlamentare ale USR vor solicita, marţi, Birourilor Permanente, reînfiinţarea Comisiei comune pentru elaborarea Codului Electoral, cu un mandat discutat cu societatea civilă şi Autoritatea Electorală Permanentă, potrivit unui comunicat transmis de senatoarea USR Florina Presadă.

214 afișări
Imaginea articolului USR va solicita, marţi, Parlamentului să reînfiinţeze Comisia comună pentru Codul Electoral

USR va solicita, marţi, Parlamentului să reînfiinţeze Comisia comună pentru Codul Electoral

"Alegerile locale şi parlamentare din 2016 au arătat că este nevoie să continuăm reforma electorală începută în ultimii ani. Aceasta trebuie să urmărească creşterea participării politice şi egalitatea de tratament între actorii politici, dar şi instituirea unui cadru procedural unitar în ceea ce priveşte organizarea diferitelor tipuri de scrutin", a declarat senatoarea USR Florina Presadă, potrivit comunicatului de presă remis MEDIAFAX.

USR afirmă că modificările ar trebui adoptate, cel târziu, în prima parte a anului 2018, cu cel puţin un an înaintea alegerilor europarlamentare, potrivit recomandărilor Comisiei de la Veneţia, însuşite şi de Curtea Constituţională a României.

"Aşa cum s-a angajat public, USR susţine reducerea numărului de semnături necesare pentru participarea în alegeri, a pragului electoral, îmbunătăţirea sistemului de vot prin corespondenţă şi revenirea la două tururi de scrutin la alegerea primarului", se arată în comunicat.

USR precizează că a solicitat şi în luna mai reînfiinţarea Comisiei comune pentru elaborarea Codului Electoral, însă, cererea a fost respinsă de majoritatea PSD-ALDE.

"Nu putem schimba actuala clasă politică dacă menţinem actualele reguli electorale", a spus Florina Presadă.

Presadă a afirmat că există neconcordanţe în felul în care se desfăşoară alegerile locale şi alegerile parlamentare şi că este nevoie de o uniformizare a regulilor.

"Solicitarea USR răspunde şi propunerilor recente în acest sens făcute de către 21 de organizaţii nonguvernamentale preşedintelui României Klaus Iohannis", potrivit sursei citate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici