USR: Vot PSD-PNL pentru mafia lemnului. Proiectul „DNA-ul pădurilor”, respins în Camera Deputaţilor

Proiectul „DNA-ul pădurilor”, respins în Camera Deputaţilor, arată USR. Potrivit Uniunii Salvaţi România, „PSD şi PNL şi-au arătat, încă o dată, loialitatea faţă de mafia pădurilor şi mafia gunoaielor”.

256 afișări
Imaginea articolului USR: Vot PSD-PNL pentru mafia lemnului. Proiectul „DNA-ul pădurilor”, respins în Camera Deputaţilor

USR: Vot PSD-PNL pentru mafia lemnului. Proiectul „DNA-ul pădurilor”, respins în Camera Deputaţilor

„PSD şi PNL şi-au arătat, încă o dată, loialitatea faţă de mafia pădurilor şi mafia gunoaielor”, transmite USR după ce plenul Camerei Deputaţilor a respins proiectul pentru înfiinţarea „DNA-ului pădurilor”.

„Partidele la guvernare au dovedit astăzi, din nou, de partea cui sunt. În niciun caz a românilor, ci mai degrabă a infractorilor. Sistemul astăzi funcţionează pentru infractori, iar PSD, PNL şi AUR nu vor nicio schimbare. România are nevoie de un instrument real de luptă împotriva mafiei lemnului şi mafiei gunoaielor. Nu ai cum să negi că pădurile ţării sunt sistematic tăiate ilegal sau că la marginea satelor, comunelor şi oraşelor sunt aruncaţi, tot ilegal, munţi de gunoaie. Nu poţi să negi că România pierde zeci de miliarde de lei în fiecare an din cauza acestor mafii mereu conectate politic, iar noi pierdem ani din viaţă din cauza poluării”, declară deputata USR Diana Buzoianu, iniţiatoare a proiectului USR.

Proiectul pentru înfiinţarea unei structuri specializate în combaterea infracţiunilor de mediu, în cadrul Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost redepus de deputaţii USR Diana Buzoianu, Stelian Ion şi Silviu Dehelean în iunie 2023, după ce Curtea Constituţională a declarat proiectul anterior ca fiind neconstituţional doar pentru că Guvernul nu a indicat sursa de finanţare.

„În timp ce rapoartele de ţară ale Comisiei Europene atrag atenţia că România pierde aproximativ 6 miliarde euro pe an din cauza exploatării ilegale a pădurilor, foarte puţine persoane ajung să răspundă în instanţă pentru infracţiuni silvice. În primele 6 luni din 2023, doar 144 de infractori au fost condamnaţi pentru infracţiuni silvice, iar din aceştia numai 10 au primit închisoare cu executare şi şi-au început pedeapsa. 17 au primit doar amendă, 83 au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare şi 34 au fost condamnaţi cu amânarea executării pedepsei. Cifrele sunt la fel de îngrijorătoare şi pe anii 2022 şi 2023: peste 95% dintre dosare s-au finalizat fie prin renunţare la urmărire penală, fie prin clasare”, potrivit comunicatului.

Proiectul va intra în dezbaterea Senatului, în calitate de for decizional.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici